Pareltjes in de schaduw

Het seminar bouwt voort op een
Er zijn onder meer ’thesisvergelijkingen’ gedaan doorinternationale experts. Zij keken naar ‘gewone’ mastersproducten endie van researchmaster-studenten. Dittrich meldtScienceGuide dat de onderzoekers “zeer te spreken zijn, zezijn echt enthousiast over de kwaliteit hier. Op de beide niveaustrouwens, zowel die van de masterthesis in het algemeen en vooralover die vanuit de researchmasters.”
Voorbeeld van succesvolle diferentiatie
De internationale experts komen hun bevindingen op het
Dittrich is niet helemaal verbaasd hierover, want hij wijst erop dat de researchmaster -net als de onderzoekscholen trouwens- inhet rapport-Veerman stiefmoederlijk behandeld werden. “Het bleefdaar toch wat al te onderbelicht. Die kritische kanttekening moetik wel even maken. We willen het debat hierover en de aandacht voordit succesvolle voorbeeld daarom dienstbaar zijn met hetseminar.”
Dat is ook nodig, vindt Dittrich. “Zo’n onderbelichting is ookbreder merkbaar. Ook op het ministerie van OCW lijkt men er nietveel besef van te hebben en dat is jammer. In de bètasectortrouwens ook, nota bene. Daar gaat men er wat vanuit, lijkt het,dat als zij de lat zelf maar heel hoog leggen, je zulke bijzonderemasters niet nodig hebt. Maar ja, je kunt je hoger onderwijs nietzó toespitsen dat alleen kandidaten voor de Nobelprijs nog bij joukunnen langskomen en afstuderen, hè? Ik ben daarom wel benieuwdnaar de input die Robbert Dijkgraaf op het seminar komt geven!”
Internationale profilering
Zeker zo interessant noemt Dittrich dat oud-OCW-topman Jo vanHam, nu TU/e-collegelid, komt spreken. Dat ziet hij als signaal datin de bètatechnische hoek het denken niet stil blijft staanhierover. “De researchmaster en de kansen die deze biedt voor wieveel talent hebben, maar geen Nobelaspiraties, komt daar nu ook opde agenda. Dat lijkt mij een goede zaak voor de kwaliteit van deTU’s in den brede en voor hun internationale profiel enaantrekkingskracht.”
De kwaliteit van deze vorm van verscheidenheid binnen het HOmaakt het voor de Nederlandse universiteiten interessant deresearchmasters in hun internationale profilering een sterkere rolte laten spelen. “Werf ermee in het buitenland, zou ik zeggen!Zulke opleidingen, allemaal in het Engels, bestaan er eldersnauwelijks. Nederland heeft hier iets om over de grenzen promotiemee te doen. De internationaliseringsmensen van de universiteitenen hun communicatiestrategen zouden hier echt iets mee kunnen.”
Pareltjes voor 9 topgebieden
Voor de bewindslieden van OCW en EL&I heeft Dittrich met deuitkomsten van het onderzoek goed nieuws, benadrukt hij. “Hetstudiesucces is hier zeer hoog, 80 tot 90%. De alumni komen in hetonderzoek en in maatschappelijke posities op uitstekende plaatsenterecht. Ook dat straalt natuurlijk weer af op onzeuniversiteiten en ons land als kennisnatie. We hebben echtpareltjes in handen.”
Dat geldt zeker voor de 9 topgebieden van minister Verhagen.Dittrich lacht als ScienceGuide vraagt of de 9 mannen diedeze gaan trekken niet allemaal op het seminar hun licht moetenkomen opsteken. “Elk van die topgebieden moet het concept van deresearchmaster natuurlijk omarmen. Juist als je als land op zulkethema’s echt voorop wilt lopen, heb je zulke internationaalaansprekende differentiatie nodig.”
“Veel van de 9 topgebieden hebben een bètatechnische achtergronden je ziet dat men daar nog niet zo ver is gekomen met dit concept.EL&I zou dus op die 9 gebieden een uitstekende impuls voorsuccesvolle differentiatie kunnen bieden door de researchmasterdaarin krachtig te verankeren en steun te geven. Zulke pareltjeshoor je in elk daarvan te hebben en te koesteren, denk ik.”
U vindt hier het
Meest Gelezen
Internationale studenten Maastricht faliekant tegen verplichte cursus Nederlands
Alleen bèta’s tegen Erkennen en Waarderen
VVD en CDA willen weer terug naar prestatiebekostiging in het hoger onderwijs
Valoriseren door een snelweg te blokkeren
Expliciete directe instructie is minder effectief dan het lijkt
