Plagiaat met proefschrift politieke doodzonde

Nieuws | de redactie
1 maart 2011 | Na de ‘Schadenfreude’ nu ‘Tragödie’. Geen politieke ster rees zo snel en stortte zo snel ter aarde in de Duitse politiek als Karl-Theodor Freiherr zu und von Guttenberg. De plagiaatkwestie rond zijn proefschrift dwingt hem nu tot aftreden.

 

“Ich war immer bereit zu kämpfen. Jetzt hab’ich aber die Grenzenmeiner Kräfte erreicht”, zo verklaarden Zu Guttenberg voor deDuitse camera’s nadat hij zijn ontslag had ingediend.

De doodsteek voor de jonge defensieminister werd gisterenfeitelijk gegeven door Kanzlerin Angela Merkel zelf, maar dat deedzij uiteraard indirect. Haar beste politieke vriendin en ministervan ‘Bildung’ en ‘Forschung’, Annette Schavan, verklaarde dat zij zich schaamde voorhaar collega in het kabinet. Zelf was Schavan 30 jaar geledengepromoveerd, zo vertelde zij, en kon zich indenken dat velewetenschappers zich door het plagiaat van Zu Guttenberg gegriefdvoelden. Wel zei Schavan dat zij vond dat haar collega de kansverdiende zijn politieke reputatie weer goed te maken.

Dat Schavan na het heftige debat in de Bundestag van vorige week dit zei,was natuurlijk dodelijk voor Zu Guttenberg. Vooral omdat gisterenbij het Kanzleramt van Merkel een petitie werd overhandigdnamens meer dan 20.000 wetenschappers die meldden zich belachelijkgemaakt te voelen door Zu Guttenbergs verdediging voor het plagiaaten het feit dat hij kon aanblijven. Merkel reageerde hier nietpersoonlijk op, maar de woorden van haar vertrouwelinge Schavanvormden feitelijk een politieke executie.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK