Scholieren lossen moord Universiteit Maastricht op

Nieuws | de redactie
14 maart 2011 | De ‘flikken Maastricht’ krijgen assistentie van jong bètatalent. Zo’n 50 vwo-scholieren met interesse in een bètastudie hebben zich als Derrick in spe aangemeld om op het terrein van de Universiteit Maastricht een fictieve moordzaak op te lossen. Op deze unieke manier maken de leerlingen kennis met de bèta-opleidingen van de universiteit in het tweedaagse programma ‘Dossier 043’.

Hoe interesseer je vwo’ers in een bètastudie? Een mooie flyer,folder, brochure of glossy magazine? Ze een moord laten oplossen?De Universiteit Maastricht koos voor het laatste enorganiseerde ‘Dossier 043’, een speelsevoorlichtingsactiviteit met een duidelijke link naar het projectBèta 1op1 van Platform Bèta Techniek. Bèta 1op1 is bedoeld voorleerlingen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs (5 en 6vwo) die talent hebben en geïnteresseerd zijn in, of nog twijfelenover, bèta-, technische- en natuurwetenschappen.

De deelnemers aan Dossier 043 speuren vanaf 17 maart twee dagenin Maastricht naar informatie over de ‘moord’ bij allebètaopleidingen van de universiteit. Zo gaan ze naar depsychologie-faculteit voor een line up en een test met degeheugendetector. Bij de opleiding Biomedische Wetenschappenanalyseren ze DNA en vingerafdrukken. Aan de hand van eenprisoners dilemma – deel van de econometrie – zienleerlingen hoe verdachten tegenover elkaar kunnen wordenuitgespeeld. Tenslotte leren ze op basis van de Sherlock Holmesargumentatie – uit het curriculum bij kennistechnologie – teberedeneren wie de moord heeft gepleegd. Alles wordt levensecht inscène gezet. Op de crimescene lopen echte forensischexperts rond en zelfs de portier van een Maastrichts café zit inhet complot.

Aan het einde van de tweede dag zullen alle groepjes een kortepresentatie geven waarin zij HUN verdachte aanwijzen. Op basis vanargumentatie en creativiteit zal één groepje als winnaar uit de buskomen. Uiteindelijk wordt de ware toedracht onthuld met eengefilmde reconstructie.

Naast kennismaking met de bèta-opleidingen, de academische sfeeren denkwijze wil de UM de leerlingen met Dossier 043 ookvoorbereiden op het leven als student. Als vorm van matching enselectie is dit in ieder geval ‘crimmeneel’ slim bedacht.  DeUM-medewerkers die hier verantwoordelijk voor zijn, moesten maareen ‘TBS’ krijgen: ter beschikking stelling van hun creativiteitaan het regeringsbeleid ten aanzien van bètapromotie.

De geïnteresseerde vwo-leerling krijgt informatie over deopleiding, maar kan ook vragen stellen over hoe het is om op kamerste wonen, welke studenten- en sportverenigingen er zijn etc. Om hetcompleet te maken bevat het programma van Dossier 043 tevens eencabaretvoorstelling van Op Sterk Water – aangepast aan het CSIthema – en een kleine kroegentocht.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK