Titan en Mahler in de lente

Nieuws | de redactie
21 maart 2011 | 21 maart, de lente begint. Hier bij ons, maar ook meer dan een miljard kilometer hier vandaan! Op Titan, de fascinerende, grote maan bij Saturnus, zijn de eerste voorjaarsbuitjes waargenomen in de duinen die de sonde Cassini daar in kaart brengt.

In de buurt van de evenaar van Titan zijn meren opgetekend dietussen september en oktober duidelijk breder waren geworden. Ookwas het wolkendek minder dicht en kon het zonlicht de winterse kougaan verdrijven. De grote, dichte pakken wolken in de atmosfeerzijn zelfs vanaf de aarde af en toe zichtbaar door sterrenkijkersmaar nu worden ze langzaam lichter, want zij regenen hetoppervlakte van de maan nat en laten de meren en rivieren zozichtbaar toenemen.

“It’s amazing to be watching such familiar activity asrainstorms and seasonal changes in weather patterns on a distant,icy satellite,”aldus Elizabeth Turtle, een Cassini imaging teamassociate op het Johns Hopkins University Applied Physics Labin Laurel, Maryland. “These observations are helping us tounderstand how Titan works as a system, as well as similarprocesses on our own planet.”

Voordat u nu een uitje plant om in de lentezon de lentekriebelsop een terrasje aan zo’n duinmeer te genieten, nog even dit. Hetwolkendek, de regen en de meren zijn van methaan. Dat is op Titanvloeibaar, omdat het er toch ver onder de – 150 en -160 onder nulkan zijn. Maar toch, ook zo ver van onze aarde geeft de zon datbeetje extra warmte dat een voorjaar kan laten opbloeien. Om in ditGustav Mahler jaar -zijn 1e Symfonie heet ‘Titan’!- met zijn ‘Liedvon der Erde’ mee te zingen: “Ja! Der Lenz ist da, sei kommen überNacht!”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK