VU-voorzitter wil Ruth Peetoom

Nieuws | de redactie
15 maart 2011 | Wim Deetman en René Smit verklaren zich openlijk voor de verkiezing van Ruth Peetoom als nieuwe voorzitter van het CDA. De Staatsraad en oud-onderwijsminister en de VU-voorman zijn niet de enige toppers uit de kennissector die dit doen.

 


Smit draait er niet omheen en geeft aan hoe bezorgd hij is over desituatie van zijn partij, het CDA: “Het CDA is verdeeld enverbleekt. Veel kiezers zien in ons niet meer de partij die hetvertrouwen in de mensen en de samenleving als grondslag heeft. Diemenselijke waarden vooropstelt en bruggen slaat tussen belangen.”De opdracht van de komende partijvoorzitter geeft hij in zijnverklaring als volgt aan; “De nieuwe partijvoorzitter moetgeloofwaardig het gesprek kunnen aangaan, vertrouwen kunnen gevenen mensen bij elkaar brengen om samen een nieuwe koers teontwikkelen.”

Voor die rol acht hij Petoom de beste kandidaat: “Mijn keuzevoor Ruth is een keuze voor dialoog. Voor een partij van demensen.” Dat is pikant, want als oud-wethouder van Rotterdam geefthij de Utrechtse dominee daarmee de voorkeur boven zijn oud-collegain het Rotterdamse college van B&W, Sjaak van derTak. Overigens spreekt nog een CvB-voorzitter uit het WO zijnsteun uit voor Ruth Peetom: OU-voorzitter Theo Bovens.

Deetman verklaart zijn steun voor Peetoom als volgt: “In dezetijd heeft de partij behoefte aan twee eigenschappen in éénpersoon: het vermogen om een inhoudelijke koers te formuleren dieonderscheidend en aansprekend is. En het talent om mensen daarbijte verbinden en te inspireren. Ruth heeft beide in huis.”

De vroegere baas van Shell Nederland, Rein Willems, trekt voorminister Verhagen een van de 9 topgebieden van innovatie enbedrijfslevenbeleid en wel de chemie. Hij is duidelijk overtuigddat de chemie tussen Verhagen als CDA vice-premier en dekanidaat-voorzitter goed zal zijn. De oud-senator voor hetCDA prijst met name de leiderschapskwaliteiten van Peetoom:”Ze heeft voorts sterke leidinggevende kwaliteiten; luistert goeden is besluitvaardig. Kortom: de kwaliteiten voor een goedvoorzitter.”

Voor de studentenbeweging is Peetoom ook een aantrekkelijkekandidaat-voorzitter. Zij deed eerste bestuurlijke ervaring op inde faculteitsraad Godgeleerdheid van de VU tussen 1989 en1992. Bovendien meldt haar CV dat zij 14 jaar (1985-1999)heeft gedaan over haar studie, dus begrip voor de zorgen over delangstudeerboete zou er bij deze zielzorger in de CDA-top zekermoeten bestaan.  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK