VVD wil HO verplichten tot arbeidsmarktinfo

Nieuws | de redactie
17 maart 2011 | VVD-fractieleider Stef Blok vindt dat HBO en WO de verplichting moeten krijgen per opleiding openbaar te maken hoeveel oud studenten een baan hebben gevonden die aansluit op hun studie en wat zij met dat werk verdienen.

In discussie met UvA-studenten en econoom Arnoud Boot gaf Blokaan dat hij op die manier studiekeuzes en studiesucces hoopt teverbeteren. In hoeverre in een sterk interdisciplinairekenniseconomie zulke informatie nog erg to the point is,liet de fractieleider buiten beschouwing. Dat gold ook voor hetfeit dat bijvoorbeeld de HBO-monitor al sinds de jaren ’90 zulkeinformatie uitvoerig verschaft. Hoe zich deze specifieke engedetailleerde verplichting verhoudt tot het streven naar mindervoorschriften vanuit OCW en andere overheden en verlaging vanadministratieve lasten meldt Blok in zijn verhaal hierover ookniet.

Stef Blok zei bij de UvA het volgende: “Studenten beginnenvandaag de dag helaas te vaak aan een studie zonder dat ze inkunnen schatten of ze er op de arbeidsmarkt goed mee terechtkunnen. Het is natuurlijk doodzonde als je een studie hebt afgerondin de veronderstelling dat je er een goede boterham mee kuntverdienen, maar in de praktijk blijkt dat je er niet of slechtbetaald mee aan de bak komt. Daarom wil de VVD universiteiten enhogescholen verplichten per opleiding openbaar te maken hoeveel oudstudenten een baan hebben gevonden die aansluit op hun studie enwat zij met dat werk verdienen.”

“Een student moet weten of een opleiding daadwerkelijk kansenbiedt om daarna werk te vinden en er een leven mee op te bouwen. Ikwil af van studenten die denken een waardevolle studie te volgen,terwijl de cijfers uitwijzen dat veel van hun voorgangers helaaswerkloos thuis op de bank zitten. Natuurlijk beslist een studentnog steeds zelf of hij kunstgeschiedenis gaat studeren ofbedrijfseconomie, maar ik wil dat hij van te voren weet welkperspectief hij heeft op aansluitend werk en een bijbehorendinkomen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK