Betere stages, meer groenpluk

Ruim 850 studenten hebben de afgelopen twee maanden deelgenomenaan het onderzoek van Stageplaza.nl. Daaruit blijkt dat studentenhun stage nu veel beter beoordelen dan 3 jaar geleden. Studentengaven een oordeel over hun stage door middel van een cijfer. In2008 kwam dit gemiddeld uit op een 6,8 en nu scoren de bedrijvenwaar studenten hun stage ervaring opgedaan hebben een 7,6.
Studenten gaven in 2008 aan dat hun kwaliteiten werdenonderschat en ze meer begeleiding vanuit het bedrijf nodig haddenom zichzelf beter te kunnen ontwikkelen. Ook kwam naar voren datstudenten bij een tweede stagekans interessantere werkzaamhedenzouden willen uitvoeren. Dit jaar blijkt dat studenten over hetalgemeen tevreden zijn over de begeleiding die ze krijgen vanuithet stagebiedende bedrijf.
Ze geven aan dat ze veel verantwoordelijkheden toegewezenkrijgen en ze worden sneller in ‘het diepe’ gegooid. Hierdoor lerenze zichzelf beter kennen en ontwikkelen ze zichzelf sneller binnenhet bedrijfsleven. Op deze manier leren ze metverantwoordelijkheden om te gaan en durven ze meer initiatief tenemen, waardoor ze uiteindelijk meer in te brengen hebben tijdenshun stage.
De trend tot ‘groenpluk’ kent ook een verandering, zo laten decijfers zien. 43% van alle studenten kreeg in 2008 een baanaangeboden bij hun stagebedrijf, maar slechts 4% hiervan is op ditaanbod ingegaan. In 2011 is 30% van alle respondenten wel bij hunstagebedrijf aan de slag gegaan. Het feit dat veel meer studenteneen baan aannemen geeft aan, dat ze zichzelf niet alleen bewezenhebben binnen het bedrijf, maar ook dat het bedrijf aansluit op dewensen van de stagiair. Ook lijkt hier het effect van de zorgen omwerkloosheid na de diepe crisis van de voorbije twee jaar een rolte spelen
Meest Gelezen
Bekostiging per student in het hbo en wo gaat dalen
NS onderzoekt financiële prikkels om studenten uit de spits te weren
VVD ruilt kennisgeld Groeifonds in voor fossiel belastingvoordeel
‘Kennis van zwaktes ChatGPT helpt voorkomen van fraude bij schrijfopdrachten’
‘Universiteiten zijn niet chique door achteraf te klagen over afgesloten cao’
