Bouwkundig winnaar Windesheim

Nieuws | de redactie
29 april 2011 | Het mooiste gebouw van het land is dat van hogeschool Windesheim in Zwolle. De Bond Nederlandse Architecten erkent dit nu zelf!Gebouw X is door de BNA gekozen tot Gebouw van hetJaar 2011. Het is een ontwerp van architect Aldo Vos vanarchitectenbureau Broekbakema uit Rotterdam. De jury omschreefgebouw X als een feest van een school, voor leerlingen en docenten,voor gebruikers en passanten.

“Wat het gebouw bijzonder maakt, is dat het op verschillendemanieren op de toekomst voorbereidt. De indeling is eenvoudig teveranderen, leslokalen kunnen worden bijgebouwd of worden omgebouwdin kantoorruimte. En er zijn duurzame materialen gebruikt. Eenvoorbeeld voor iedereen die met het vak bezig is, en het omrijdenwaard,” schrijf de jury in zijn rapport.

Op donderdag 28 april vond in de Amsterdamse Stadschouwburg deontknoping plaats van BNA Gebouw van het Jaar 2011. Daarin deden 14genomineerden uit vijf regio’s mee en reikte de landelijke juryonder voorzitterschap van Frits van Dongen de prijs uit.

Al in de regionale voorronde sprong Windesheim eruit: “Gebouw X staat als een icoon op een groen verhevenmaaiveld waarin de verbinding met de andere gebouwen is gelegd. Eenglazen pui, als enige kleine onderbreking van de verder uitverticale en diagonale lijnen opgebouwde gevel, geeft aan waar dehoofdingang is. Als zij geopend zijn, spelen kleine driehoekigeraampjes een mooi spel met de gevel.” 

Ook het duurzaamheidconcept van het gebouw was doorslaggevend.Het terugwinnen van energie en het materiaalgebruik werdenopgemerkt door de jury. In het kader van duurzaamheid was hetgebouw X eerder dit jaar genomineerd voor het duurzaamstebedrijfsgebouw van Nederland.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK