Iceman onderdrukt immuunrespons

Nieuws | de redactie
19 april 2011 | Hij zwemt onder poolkappen door en liep al eens op blote voeten een halve marathon bij 20 graden onder nul. Wetenschappers van het UMC St Radboud hebben ‘Iceman’ Wim Hof onderzocht op de invloed van het zenuwstelsel op zijn immuunrespons en komen tot opmerkelijke resultaten.

Onder leiding van prof. dr. Peter Pickkers hebben wetenschappersonderzoek gedaan naar de werking van het immuunsysteem. Doorgezonde proefpersonen endotoxine, een dood bestanddeel van decelwand van een bacterie, toe te dienen, wordt het immuunsysteemgeactiveerd. “Eigenlijk houden we het lichaam voor de gek. Hetimmuunsysteem reageert alsof er een levende bacteriebinnendringt.”

Wim Hof beweert dat hij via concentratie en meditatie zijnautonome zenuwstelsel kan beïnvloeden en daarmee ook zijnimmuunrespons kan onderdrukken.  Pickkers diende de ‘Iceman’ook endotoxine toe tijdens zijn meditatie en het meten van dehersenactiviteit, autonome zenuwstelsel en ontstekingseiwitten inzijn bloed geven verrassende resultaten.

“We zien na het toedienen van de endotoxine dat bij Hof hetstresshormoon cortisol veel sterker toeneemt dan bij andereproefpersonen. We weten dat dit stresshormoon vrijkomt bijverhoogde activiteit van het autonome zenuwstelsel en dat cortisolde immuunrespons onderdrukt”, geeft Picckers aan. De immuunresponsvan Wim Hof lag 50% lager dan dat van de andere respondenten.Bovendien bleven griepachtige verschijnselen als koorts enhoofdpijn in tegenstelling tot de meeste respondenten grotendeelsuit bij Hof.

Peter Pickkers geeft aan de resultaten opmerkelijk te vinden,maar is vooralsnog voorzichtig met de bevindingen.”Wetenschappelijk gezien kan een bevinding bij één persoon nietbewijzen dat meditatie het autonome zenuwstelsel en deimmuunrespons kan beïnvloeden. Daarvoor moeten we onderzoeken of erverschillen in immuunrespons zijn tussen een groep mensen die deconcentratiemethode van Wim Hof heeft aangeleerd en een groep diede methode niet beheerst.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK