Met kennis aan tafel gaan

Nieuws | de redactie
12 april 2011 | Voedingswetenschappers ergeren zich regelmatig aan alle wonderdiëten die er voorbij komen. Sonja Bakker, Atkins, Montignac, steeds verschijnt er weer iets nieuws. Het werkt niet en er is geen wetenschappelijke onderbouwing, betoogt de Wageningse hoogleraar Frans Kok. Tijd voor een tegengeluid.

In het boek ‘Gezond eten, gewoon doen’ geven Frans Kok enwetenschapsjournalist Broer Scholtens handwijzers voor een gezondeetpatroon en voorbeelden van recepten die hierbij horen.Eetpatronen die wel vol te houden zijn, voldoende calorieënbevatten en, ook niet onbelangrijk, lekker smaken.

Kok proefkoniijn 

De recepten en eetpatronen uit het boek zijn gebaseerd op eenvoedingsexperiment waarin Kok zelf als proefpersoon fungeerde. Devoedingshoogleraar van de WUR bekeek hoe snel het lichaam reageertop een maand ongezond eten en een maand leven volgens officiëlevoedingsrichtlijnen. 

Uit bloedmonsters en MRI-foto’s is geanalyseerd welke effectener te zien zijn op beide ‘diëten’. In de ongezonde maand nam Koksgewicht meer dan twee kilo toe, waarvan het grootste deel in deongezonde regio van het lichaam, de buikstreek, is gaan zitten. Inde gezonde maand werd het lichaamsgewicht al snel weer op hetniveau gebracht van voor het ongezonde dieet. 

In het boek is te lezen hoe wereldwijd onderzoek met grotegroepen mensen voedingsadviezen opleveren. De nadruk ligt nietop het verliezen van kilo’s maar op het gezond op gewicht houdenvan je lichaam. Er wordt besproken hoeveel er gegeten moet worden,welke eetkeuzes de voorkeur hebben en waarom die gezond zijn.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK