Muziek houdt geestelijk jong

Nieuws | de redactie
22 april 2011 | De commissie-Dijkgraaf pleitte al hartstochtelijk voor een renaissance van de muziek- en kunsteducatie in ons land. Nu blijkt uit nieuw onderzoek van neurologen in de USA, dat zulk onderwijs in de jeugdjaren ook nog goed is voor het tegengaan van de vergrijzing.


“Musical activity throughout life may serve as a challengingcognitive exercise, making your brain fitter and more capable ofaccommodating the challenges of aging,” concludeert prof BrendaHanna-Pladdy, neuroloog aan de Emory University School ofMedicine. “Since studying an instrument requires years of practiceand learning, it may create alternate connections in the brain thatcould compensate for cognitive declines as we get older.”

Fitte muziekbejaarden

The study participants ranged in age from 60 to 83. One grouphad no musical training, one had one to nine years of musicalstudy, and the third group had 10 or more years. None of theparticipants had Alzheimer’s disease, and all had similar levels ofeducation and fitness.

“Based on previous research and our study results, we believethat both the years of musical participation and the age ofacquisition are crucial,” said Hanna-Pladdy. The participants eachunderwent a neuropsychological assessment, including tests ofverbal functioning, memory and attention. Those who had studiedmusic the longest performed best, followed by the next group ofmusicians. The non-musicians scored lowest on all tests.

Barok, opera, Liszt, Gurre

Dus blijf de komende Paasdagen vief en fris voor de komendedecennia met de volgende stukken van ScienceGuide:

-Over het nieuwe boek van de barokvioolbouwer en restauratorFrans Lindema

-Over de unieke uitvoering van de Gurre Lieder van Schönberg door Codarts enKC

-Over Melanie Diener, de operaster en haar wonderlijke loopbaan naar detop

-Over 200 jaar Franz Liszt

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK