Oefenen tegen boze dromen

Nieuws | de redactie
11 april 2011 | Nachtmerries en chronische slapeloosheid kunnen effectief behandeld worden met zelfhulptherapie. Dat blijkt uit het proefschrift van UU-onderzoeker Jaap Lancee. 1200 deelnemers voerde met succes thuis denk- en doe-oefeningen uit om van hun klachten af te komen. “We zijn blij verrast over het resultaat”.

Jaap Lancee ontwikkelde een digitaal werkboek waaruit dedeelnemers aan het onderzoek oefeningen konden uitvoeren. Deoefeningen blijken zeer succesvol. “Bij de mensen metnachtmerries nam het aantal nachtmerries met de helft af. Bij deslapelozen verdween de slaapstoornis insomnie bij 40-50% van dedeelnemers”, aldus Lancee.

Het aanpakken van deze slaapstoornissen is belangrijk: 10-15%van de bevolking heeft last van insomnie en 2-5% heeft last vannachtmerries. Beide slaapstoornissen hebben negatieve gevolgen:mensen slapen slecht, zijn snel geïrriteerd of voelen zich beperktin hun dagelijks functioneren. Toch is er weinig aandacht voor inde geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Vanwege de lage kosten en hetlaagdrempelige karakter is de zelfhulpmethode veelbelovend.

Hoewel de eerste resultaten veelbelovend zijn, is er nog welruimte voor verbetering van het online werkboek vindt Lancee. “Dezelfhulpmethodes voor nachtmerries en insomnie zijn effectief, maarwe zijn er nog niet. Er zijn nog steeds mensen die niet voldoendeopknappen. In de komende jaren gaan we hard aan de slag om hetonline werkboek voor insomnie te verbeteren door er professionelepersoonlijke begeleiding aan toe te voegen”

De eerste stappen naar verbetering van de zelfhulpmethode wordeninmiddels gezet. Met financiële steun van het Fonds PsychischeGezondheid en het Innovatiefonds Zorgverzekeraars werkt Lanceesamen met prof. dr. Jan van den Bout en prof. dr. Marjolijn Sorbiaan een webapplicatie in de strijd tegen insomnie.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK