Oefenen tegen boze dromen

Jaap Lancee ontwikkelde een digitaal werkboek waaruit dedeelnemers aan het onderzoek oefeningen konden uitvoeren. Deoefeningen blijken zeer succesvol. “Bij de mensen metnachtmerries nam het aantal nachtmerries met de helft af. Bij deslapelozen verdween de slaapstoornis insomnie bij 40-50% van dedeelnemers”, aldus Lancee.
Het aanpakken van deze slaapstoornissen is belangrijk: 10-15%van de bevolking heeft last van insomnie en 2-5% heeft last vannachtmerries. Beide slaapstoornissen hebben negatieve gevolgen:mensen slapen slecht, zijn snel geïrriteerd of voelen zich beperktin hun dagelijks functioneren. Toch is er weinig aandacht voor inde geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Vanwege de lage kosten en hetlaagdrempelige karakter is de zelfhulpmethode veelbelovend.
Hoewel de eerste resultaten veelbelovend zijn, is er nog welruimte voor verbetering van het online werkboek vindt Lancee. “Dezelfhulpmethodes voor nachtmerries en insomnie zijn effectief, maarwe zijn er nog niet. Er zijn nog steeds mensen die niet voldoendeopknappen. In de komende jaren gaan we hard aan de slag om hetonline werkboek voor insomnie te verbeteren door er professionelepersoonlijke begeleiding aan toe te voegen”
De eerste stappen naar verbetering van de zelfhulpmethode wordeninmiddels gezet. Met financiële steun van het Fonds PsychischeGezondheid en het Innovatiefonds Zorgverzekeraars werkt Lanceesamen met prof. dr. Jan van den Bout en prof. dr. Marjolijn Sorbiaan een webapplicatie in de strijd tegen insomnie.
Meest Gelezen
Bekostiging per student in het hbo en wo gaat dalen
NS onderzoekt financiële prikkels om studenten uit de spits te weren
Fel debat over internationalisering tekent zich af in hoger onderwijs
VVD ruilt kennisgeld Groeifonds in voor fossiel belastingvoordeel
De student als consument maakt vrouwelijke docenten extra kwetsbaar
