China niet welkom bij NASA

Nieuws | de redactie
24 mei 2011 | De NASA mag geen Chinezen meer ontvangen. Al bij de lancering van de shuttle Endeavor werd journalisten uit China de toegang ontzegd, omdat het Congres anders de bekostiging kapt.

 

Bij de meest recente worsteling van president Obama met het Huisvan Afgevaardigden over de rijksbegroting en het schuldenplafondvan de USA moest hij compromissen sluiten met de Republikeinsemeerderheid. Dat zorgde ervoor dat Representative Frank Wolf uitVirginia kon doorzetten dat geen NASA-middelen mogen worden benutvoor samenwerking met Chinese overheidsorganen of bezoekers. Hij isfel op de mensenrechtensituatie in China en verdenkt het regimebovendien van cyber-aanvallen op Amerikaanse instituties.

De lancering van Endeavor was echter groot nieuws in China,omdat een groot ruimte-observatie-instrument daarin, de AlphaMagnetic Spectrometer, deels door Chinese wetenschapper wasgebouwd.

In de China Daily werd de actie van het Congres met misprijzenbecommentarieerd: “Chinese journalists were denied the opportunityto make live coverage of the shuttle’s blast-off, just as theirpeers from other countries have done. The Chinese journalists werealso kept away from NASA’s press conferences. Obviously, the ‘WolfClause’ runs counter to the trend that both China and the UnitedStates are trying to push ahead their exchanges and cooperation inscience and technology.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK