Touwtrekken met DNA

Nieuws | de redactie
17 mei 2011 | De twee strengen waar DNA uit bestaat, laten elkaar los zodra er met minuscule kracht aan wordt getrokken. Dat heeft promovendus Peter Gross van de VU aangetoond in zijn promotieonderzoek. Wat hij zag gebeuren onder de microscoop leek op een potje touwtrekken met een gerafeld touw.

Het onderzoek van Gross biedt veel inzicht in hoe in cellen tweeDNA-strengen ontrafeld worden om een gen ‘aan’ of ‘uit’ te zetten.Het gemak waarmee beide strengen los te koppelen zijn, is bepalendvoor het gebruik van de erfelijke code in datzelfde stuk DNA.Lichamelijke cellen gebruiken speciale eiwitten om het DNA uitelkaar te trekken.

Om dit proces na te bootsen heeft Peter Gross met optischepincetten aan het DNA getrokken. Met behulp vanfluorescentiemicroscopie kon vervolgens zichtbaar worden gemaaktwat er tijdens dit proces met het DNA gebeurde. Dit proces leek ophet touwtrekken met een gerafeld touw. Bij iedere schok kwamen deDNA-strengen stukje bij beetje los van elkaar. De erfelijke codevan het DNA bepaalt daarin het patroon van de schokjes als ware heteen soort vingerafdruk.

Peter Gross constateerde ook dat de twee DNA-strengen vanzelfweer aan elkaar vast gaan zitten en een dubbele helix vormen zodrahij de trekkende kracht liet vieren. Het onderzoek, waar Gross op19 mei op promoveert, heeft geleid tot een veel beter begrip van decomplexe eigenschappen van DNA, en de stabiliteit van de dubbelehelix in het bijzonder.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK