Touwtrekken met DNA

Het onderzoek van Gross biedt veel inzicht in hoe in cellen tweeDNA-strengen ontrafeld worden om een gen ‘aan’ of ‘uit’ te zetten.Het gemak waarmee beide strengen los te koppelen zijn, is bepalendvoor het gebruik van de erfelijke code in datzelfde stuk DNA.Lichamelijke cellen gebruiken speciale eiwitten om het DNA uitelkaar te trekken.
Om dit proces na te bootsen heeft Peter Gross met optischepincetten aan het DNA getrokken. Met behulp vanfluorescentiemicroscopie kon vervolgens zichtbaar worden gemaaktwat er tijdens dit proces met het DNA gebeurde. Dit proces leek ophet touwtrekken met een gerafeld touw. Bij iedere schok kwamen deDNA-strengen stukje bij beetje los van elkaar. De erfelijke codevan het DNA bepaalt daarin het patroon van de schokjes als ware heteen soort vingerafdruk.
Peter Gross constateerde ook dat de twee DNA-strengen vanzelfweer aan elkaar vast gaan zitten en een dubbele helix vormen zodrahij de trekkende kracht liet vieren. Het onderzoek, waar Gross op19 mei op promoveert, heeft geleid tot een veel beter begrip van decomplexe eigenschappen van DNA, en de stabiliteit van de dubbelehelix in het bijzonder.
Meest Gelezen
PVV de grootste partij: grote gevolgen voor hoger onderwijs
‘Verplicht Nederlandstalig hoger onderwijs raakt ook Nederlandse studenten’
Duitsland wil het hoger onderwijs en de wetenschap verder internationaliseren
CDA en NSC botsen over internationale studenten
‘Toekomstige minister, geef docenten ruimte voor onderwijsinnovatie’
