Van de stress naar de fles

Nieuws | de redactie
24 mei 2011 | Mensen die van nature gevoeliger zijn voor stress, blijken sneller naar de fles te grijpen om angst te verminderen. De ‘zelfmedicatiehypothese’ wordt bevestigd door onderzoekers van het Leiden Institute for Brain and Cognition van de Universiteit Leiden.

 

De Leidse cognitief psycholoog dr. Lorenza Colzato en haarcollega’s vroegen gezonde universitaire studenten om hun hand 1,5minuut in heel koud water te houden. Dit is een bekende procedureom fysieke stress uit te lokken. Al deze studenten beschikten overeen genvariant dat hen gevoelig maakt voor stress.

Aan de deelnemers was vooraf verteld dat het een pijnlijkeervaring zou worden. Herhaaldelijk werd het hormoon cortisol, eenbijprodukt van stress, gemeten in speeksel, bloeddruk en hartslag.Proefpersonen die genetisch meer aanleg voor stress hadden,anticipeerden sterker op de impuls en waren angstiger tijdens destressprocedure. Het bleken dezelfde proefpersonen die meer alcoholper week dronken dan mensen uit de controlegroep.

De onderzoekers concluderen dat dragers met het zogenoemde’BDNF- Met’- gen extra gevoelig zijn bij anticiperen op stressvollegebeurtenissen. De resultaten ondersteunen verder de hypothese datalcoholgebruik werkt als zelfmedicatie om angst voor stressvollesituaties te verminderen. De resultaten van het onderzoek zijngepubliceerd in Psychoneuroendocrinology.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK