Geen top 5 zonder krachtig LLL

“In de maand juni denk ik vaak terug aan Opening academisch jaarin het olympisch jaar 2008. Mijn one-liner dat het debat over levenlang leren in Nederland lijkt op leven lang leuteren haalde hetjournaal. Bijna drie jaar na dato is het tijd voor een update.
Plannen gereed
De bedoeling van het akkoord van regering (Balkenende IV) metsociale partners in februari 2007 (!) was om de achterstand vanNederland op het terrein van LLL ten opzichte van hetOESO-gemiddelde in te lopen. Door het Innovatieplatform, deKenniscoalitie (KIA), de Denktank Van Boxtel, de projectdirectieLeren&Werken, om er maar een paar te noemen, is het belang vanLLL verder onderbouwd en met reeksen plannen belegd. Voor een paaronderdelen uit het akkoord, zoals EVC, is er veel aandachtgekomen.
Maar ook…
Vele plannen liepen vertraging op. Het samenwerkingsverbandNetwerk Open Hogeschool is pas recent met de eerste opleidinggestart. De experimenten met kennisvouchers (zoals in Brabant) zijnalweer gestopt. De SER wacht nog steeds op de adviesaanvraag vanhet kabinet, en de plannen inzake de 30-plussers in het mbo kondenternauwernood worden tegen gehouden, waarbij onduidelijk is of hetalternatief voor het bedrijfsleven werkbaar is.
En dan was het crisis
De noodzaak om de overheidsfinanciën op orde te brengen, doet deLLL-case geen goed. In het regeerakkoord van Rutte I is hettevergeefs zoeken naar leven lang leren. De projectdirectieLeren&Werken is opgeheven. De overheid is terughoudend als hetgaat om verantwoordelijkheid nemen voor LLL. Liever wordt deverantwoordelijkheid van sociale partners benadrukt. Het SER-adviesover mobiliteit op de arbeidsmarkt is goed ontvangen, maar of datook voor de paragraaf over scholing en employability geldt, is nogde vraag.
Revival mogelijk: Balkenende en Ierland
Oud-premier
U leest de blog van Theo Bovens
