Grafeen voor nano

Voor het hebben zij elektronen waargenomen op het moment datdeze door een smalle strook grafeen bewegen. Een elektron kannamelijk ook beschreven worden als een golf met een specifiekgolflengte. De theorie voorspelt dat het verkleinen van de breedtevan een grafeenstructuur tot een paar nanometers kan leiden totnieuwe quantummechanische effecten. Zo zou metallisch grafeen ineen halfgeleidend materiaal kunnen veranderen.
Zo min mogelijk onzuiverheden
Tot nu toe was de verwachting dat deze effecten alleen zoudenoptreden in grafeenstructuren met randen die op atomaire schaalperfect zijn. Technisch gezien is het op dit moment nog nietmogelijk zoiets te fabriceren. Wetenschappers van het GroningseZernike Institute for Advanced Materials laten nu in eenexperiment zien dat ook bij een ruwe rand toch zulkequantummechanische effecten mogelijk zijn.
Zij laten zien dat het aantal elektronengolven dat past in degrafeenstrook bepalend is voor de elektrische geleiding. Om dezeeffecten te kunnen zien is het cruciaal dat de grafeentransistor zomin mogelijk onzuiverheden kent. In dit experiment gekozen om degrafeen te ontkoppelen van het substraat. Dit leidt tot een vrijhangende grafeentransistor van de hoogst mogelijke elektronischekwaliteit.
Meest Gelezen
Internationale studenten Maastricht faliekant tegen verplichte cursus Nederlands
Alleen bèta’s tegen Erkennen en Waarderen
VVD en CDA willen weer terug naar prestatiebekostiging in het hoger onderwijs
‘Digitalisering slecht voor staf- en studentenwelzijn’
Expliciete directe instructie is minder effectief dan het lijkt
