HBO Kennisbank gelanceerd

Nieuws | de redactie
29 juni 2011 | Op de Dag van de Excellentie lanceerde SURFfoundation de vernieuwde HBO Kennisbank. Deze portal geeft bezoekers eenvoudiger toegang tot kennisproducten van hogescholen. 20 hogescholen doen mee aan de HBO Kennisbank die inmiddels ruim 17.000 lectorale publicaties en afstudeeropdrachten ontsluit.

 

Op de vernieuwde HBO Kennisbank kunnen bezoekers door middel vangepresenteerde onderwerpen en trefwoorden op de startpagina in éénoogopslag zien welke kennisproducten er worden aangeboden. Actueledomeinen in het HBO zoals gezondheid, opvoeding en onderwijs en ICT& media worden zo logisch en toegankelijk gerangschikt. Hetzoekresultaat biedt daarnaast een duidelijk onderscheid naarhogeschool, type materiaal en de datum waarop is gepubliceerd.

Aan de HBO-Kennisbank doen vrijwel alle grote HBO-instellingenin Nederland mee en daarmee is het de belangrijkste etalage vankennisproducten van hogescholen in Nederland. Door de vernieuwdeinfrastructuur is de HBO Kennisbank goed te vinden via zoekmachinesals Google en sluit deze nog beter aan op de internationalestandaarden voor het uitwisselen van data.

De HBO Kennisbank is ontwikkeld door de hogescholen en deSamenwerkende Hogeschool Bibliotheken (SHB), met subsidie vanSURFfoundation. Op de lancering tijdens de Dag van de Excellentie was Lianne van Elk, projectleiderHBO-kennisdisseminatie van SURFfoundation, lovend over demogelijkheden van de Kennisbank.

“In combinatie met de Digitale Brievenbus wordt het voor studentenen hogescholen veel eenvoudiger om scripties en publicaties via deeigen repositories op de HBO Kennisbank te krijgen. Ook lectorenzijn overwegend enthousiast over Open Access- publiceren, zo blijktuit onderzoek. We werken er dan ook aan om meerlectorale onderzoeken op de Kennisbank te kunnen presenteren”,aldus Van Elk.

Op dit moment staat de teller van de Kennisbank op 17.024publicaties.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK