Hoog beloningsrisico, hoge kwaliteit

Nieuws | de redactie
17 juni 2011 | Prestatiebeloningen blijken een werkende prikkel. Onderzoek van Eric Engesaeth van de Tilburg University laat zien dat CEO’s in West-Europa met een hoger beloningsrisico bedrijven beter laten presteren. Mogelijkheden wellicht voor een kwaliteitsimpuls in het hoger onderwijs?

Engesaeth promoveert op 21 juni op zijn proefschriftManagerial Compensation Contracting. Hij ontwikkelt daarineen Compensation Risk Index om de mate waarin een variabelebeloning risico draagt meetbaar te maken. De index meet de matewaarin de beloning afwijkt als gewenste doelstellingen niet wordengehaald.

Hoe hoger het risico dat bepaalde doelstellingen niet wordengehaald, hoe hoger de beloning, zo blijkt uit het onderzoek vanEngesaeth. De hoogte van het beloningsrisico hangt samen met deprestaties van de ondernemingen zo blijkt uit het onderzoek datzich richtte op de Engelse en de Britse markt.

Voor West-Europa onderzocht Engesaeth ook de beloning van hettopmanagement net onder de raad van bestuur. Daaruit blijkt ondermeer dat loyaliteit aan de onderneming minder wordt beloond:managers die van buiten komen verdienen meer. Topbestuurders dievaker in de media zijn kunnen een hoger beloningsverschil met delaag daaronder uitonderhandelen, maar die beloning wordt nietuitgekeerd als de prestaties tegenvallen. Vrouwelijketopbestuurders worden minder in verband gebracht met een excessievebonus.

In het proefschrift doet Engesaeth tevens handreikingen aanstakeholders om het proces van totstandkoming van topbeloningen inkaart te brengen. Het recente onderzoek naar de beloningen en declaraties bijInholland roept de vraag op of dergelijke prikkels niet ook vooronderwijsinstellingen een uitkomst kunnen zijn.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK