Stofwolken rond Islamconferentie

Volgens Berger, hoogleraar Islam en westerse samenlevingen, iser geen sprake van samenwerking met de ECFR. “Er zullen ook geensprekers vanuit deze organisatie aanwezig zijn. Alle sprekers zijnprofessoren van Westerse universiteiten. Het is een debat vanfeiten en niet van meningen,” zegt Berger tegenuniversiteitsblad Mare.
Enge sjeik?
PVV-Kamerlid Joram van Klaveren stelde vragen aanOCW-minister Marja van Bijsterveldt en minister van Sociale ZakenPiet Hein Donner. Een ‘extremistische, antisemitische en homofobesjeik’ zo werd EFCR voorman Al-Qaradawi door Van Klaverengetypeerd. Bovendien zou de samenwerking van de Leidse universiteitmet deze man en zijn organisatie een toonbeeld zijn van de”voortgaande islamisering van het onderwijs.”
Van Klaveren geeft tegen Elsevier aan te hopen dat de vermeendesamenwerking wordt beëindigd. Meningsvrijheid, vrijheid vanonderwijs en academische vrijheid acht hij beperkt voor zover eenkennisinstelling publieke bekostiging ontvangt, zo blijkt uit hetbetoog van de PVV-volksvertegenwoordiger. “Iedereen mag zijn meninguiteraard verkondigen. Maar het lijkt ons onverstandig om indirectbelastinggeld te verspillen, want dit gebeurt via de universiteit,aan groeperingen met zulke opvattingen.”
Uren en dagen bezig
Maar van samenwerking blijkt geenszins sprake, eerder vanfactfree politics. De hoogleraar ergert zich dan ook overde ontstane ophef. “Ik vind het vervelend dat de PVV even snel ietsroept en dat wij dan uren en dagen bezig zijn om de onjuisthedenrecht te zetten.”
Berger vindt ook zelf de titel van de conferentie prikkelend,maar dat is gebruikelijk voor een wetenschappelijk evenement waarinwezenlijke maatschappelijke thema’s aangesneden worden. Deconferentie ‘Applying Sharia in the West’ vindt plaats op 20 en 21juni in Leiden.
Meest Gelezen
Nederlands moet weer voertaal worden in bachelors bij universiteiten
Minister komt met wet- en regelgeving om internationale instroom te beperken
'We stellen elkaar verkeerde vragen over ChatGPT'
Tien kandidaten uit het beroepsonderwijs voor de Groeifondscommissie
Is er nog toekomst voor medezeggenschap in het hoger onderwijs?
