Stofwolken rond Islamconferentie

Nieuws | de redactie
10 juni 2011 | De PVV klaagt bij het kabinet over de conferentie ‘Applying sharia in the West’ bij Universiteit Leiden. Er zou sprake van samenwerking zijn met de omstreden European Council for Fatwa and Research (ECFR). Onzin, zegt hoogleraar Maurits Berger. “Geen idee waar die stelling vandaan is gekomen.”

Volgens Berger, hoogleraar Islam en westerse samenlevingen, iser geen sprake van samenwerking met de ECFR. “Er zullen ook geensprekers vanuit deze organisatie aanwezig zijn. Alle sprekers zijnprofessoren van Westerse universiteiten. Het is een debat vanfeiten en niet van meningen,” zegt Berger tegenuniversiteitsblad Mare.

Enge sjeik?

PVV-Kamerlid Joram van Klaveren stelde vragen aanOCW-minister Marja van Bijsterveldt en minister van Sociale ZakenPiet Hein Donner. Een ‘extremistische, antisemitische en homofobesjeik’ zo werd EFCR voorman Al-Qaradawi door Van Klaverengetypeerd. Bovendien zou de samenwerking van de Leidse universiteitmet deze man en zijn organisatie een toonbeeld zijn van de”voortgaande islamisering van het onderwijs.”

Van Klaveren geeft tegen Elsevier aan te hopen dat de vermeendesamenwerking wordt beëindigd. Meningsvrijheid, vrijheid vanonderwijs en academische vrijheid acht hij beperkt voor zover eenkennisinstelling publieke bekostiging ontvangt, zo blijkt uit hetbetoog van de PVV-volksvertegenwoordiger. “Iedereen mag zijn meninguiteraard verkondigen. Maar het lijkt ons onverstandig om indirectbelastinggeld te verspillen, want dit gebeurt via de universiteit,aan groeperingen met zulke opvattingen.”

Uren en dagen bezig

Maar van samenwerking blijkt geenszins sprake, eerder vanfactfree politics. De hoogleraar ergert zich dan ook overde ontstane ophef. “Ik vind het vervelend dat de PVV even snel ietsroept en dat wij dan uren en dagen bezig zijn om de onjuisthedenrecht te zetten.”

Berger vindt ook zelf de titel van de conferentie prikkelend,maar dat is gebruikelijk voor een wetenschappelijk evenement waarinwezenlijke maatschappelijke thema’s aangesneden worden. Deconferentie ‘Applying Sharia in the West’ vindt plaats op 20 en 21juni in Leiden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK