Studiesucces in HBO onder druk

Vijf jaar na hun start blijkt meer dan één op de vijfHBO-studenten nog geen diploma op zak te hebben: 14% is gewisseldvan opleiding of hogeschool en 8% studeert nog aan dezelfdeopleiding. In totaal heeft 55 procent hun studie dan succesvolafgerond. Na acht jaar is dat 71 procent.
Het eerste jaar kent de meeste uitvallers: bijna 16 procent. Inhet derde jaar is hun aantal opgelopen tot ruim 22 procent. Datblijkt uit de nieuwste Factsheet over dit thema die is geproduceerddoor de HBO-raad.
Sekse met stip op 1
Het studiesucces bij studenten is in de sector van degezondheidszorg het grootst. Na vijf jaar heeft 65 procent eendiploma, na acht jaar 77 procent. Ook kent deze sector de minsteuitvallers. Zoals HvA-rector Jet
Vooral in het eerste jaar stellen studenten in het HBO hunstudiekeuze nog vaak bij, in het bijzonder onder de havisten: vande laatste instromers uit het Havo deed maar liefst een kwart ditna 1 jaar. “Een langere studietijd is dan al gauw het gevolg,”meldt de HBO-raad. Deze studenten “krijgen in de toekomstverhoudingsgewijs vaak te maken met de invoering van het verhoogdecollegegeld voor langstudeerders. Datzelfde geldt voor studentenmet een (niet-westerse) allochtone afkomst. Zij doen langer overhun studie dan autochtone studenten, ongeacht hunvooropleiding.”
Tekort aan basisvaardigheden
Uitval komt het meest voor bij de instroom uit het MBO naar dehogescholen: na één jaar is ruim 20 % niet meer ingeschreven. Nadrie jaar is dat aandeel 28,3%. Een tekort aan basisvaardighedenlijkt hier deze studenten parten te spelen.
Hun relatief lage slagingspercentage bij de reken- en taaltoetsbij de Pabo’s lijkt daar op te wijzen. In 2007 slaagde één op dedrie van de instromers uit het MBO in de eerste ronde voor detoets, terwijl meer dan de helft van de voormalige havisten enbijna alle vwo’ers deze toets met succes maakten.
