Burgemeester Broertjes houdt lectoraat

Nieuws | de redactie
12 juli 2011 | Wat doe je als hogeschool, wanneer je lector een hoge baan krijgt die eigenlijk incompatibel is met een lectoraat? De HU vond het ei van Columbus.


De oud-hoofdredacteur van de Volkskrant, Pieter Broertjes, was nazijn vertrek bij de krant onder meer lector aan de HU. Daar werktehij onder meer nauw samen met Nova-icoon en documentairemaker Advan Liempt (u leest diens vraaggesprek metScienceGuide over het lector zijn hier) aan het opwaarderen van depraktijkgerichte onderzoekskant van de media-opleidingen en huncurricula.

Sensationele transfer

En toen benoemde het kabinet Broertjes tot veler verrassing totburgemeester van Hilversum. Dan is het meestal usance om debijbanen en nevenfuncties neer te leggen en eventuele nieuwe alleente aanvaarden in het belang en het kader van de lokale samenlevingen bestuurlijke vraagstukken. Een “sensationele transfer” noemdeVan Liempt die benoeming van een PvdA’er en journalist door eenniet zo links minderheidskabinet.

“De kenniskring journalistiek van de Hogeschool Utrecht staatPieter Broertjes licht verdrietig af aan Hilversum,” klonk het uitde HU toen de voordracht naar buiten kwam. Maar Geri Bonhof en deharen lieten het niet op zich zitten. En met succes. Want nu blijktdat Hilversum akkoord gaat met een speciale constructie.Burgervader Broertjes blijft aan, “onder de vlag van bijzonderlector op persoonlijke titel.”

Een nieuw model?

Daarmee is er een nieuwe variant van het lectoraat geschapen endie biedt beslist perspectieven. Want als de premier les kan blijven geven en de ministersPlasterk en Hirsch Ballin van formateur Balkenende lid van de KNAWmochten blijven, dan wordt het tijd dat in het openbaar bestuuriedere topper zich als zodanig bewijst door ernaast wel les teblijven geven en dergelijke. 

Contact met de burger is voor Mark Rutte niet de reden om les tegeven, vertelde hij. “Ben je mal. Een politicus die een paar uurmoet lesgeven omdat-ie anders geen voeling meer heeft met desamenleving, is toch al reddeloos verloren. Ik vind het gewoon leukom les te geven.” Die manier van denken en werken is een aansporingte meer, kortom. Welke hogescholen en lectoraten volgen in dezelijn?    


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK