Cel verstuurt signalen als computer

Nieuws | de redactie
20 juli 2011 | Meerdere signalen door één informatiepad sturen, net zoals computers dat doen? Kan een cel dat? Onderzoekers van het FOM-instituut AMOLF hebben zulk biochemisch ‘multiplexen’ aangetoond. Dit proces binnen de cel is vergelijkbaar met het verwerken van elektronische signalen.

Cellen moeten continu reageren op veranderingen in hun omgeving,zoals die in de temperatuur of hun voedselaanbod. Dit betekent datze voortdurend allerlei signalen moeten doorgeven, van bijvoorbeeldhet membraan naar de kern, om genen aan of juist uit te zetten.

De communicatielijnen in de cel, de zogenaamdesignaaltransductienetwerken, bestaan uit eiwitten die fysisch enchemisch met elkaar wisselwerken. Het maken van die eiwitten kostveel energie en daarom hebben cellen niet voor elk signaal eenaparte communicatielijn. Vaak worden meerdere signalen door eengezamenlijk signaaltransductienetwerk gestuurd.

Meerdere signalen tegelijk

Tot nu toe  was onduidelijk of een cel ook – zonderstoringen – meerdere signalen tegelijkertijd door zo’n netwerk kansturen. Prof.dr. Pieter Rein ten Wolde en zijn groep hebben metbehulp van theoretische verklaringen en computersimulaties latenzien dat dit inderdaad mogelijk is.

Eiwitten die de ingangssignalen vormen, kunnen binnen hun werkin de cel gecodeerd worden in een component van het internenetwerk. Zo’n ‘gemultiplexte’ signaal wordt via een aantal stappenweer gedecodeerd tot uitgangssignalen, die overeenkomen met deingangssignalen. Biochemische signalen kunnen dus net alselektronische signalen multiplexen. De resultaten van hetAMOLF-onderzoek zijn gepubliceerd in Physical ReviewLetters.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK