Cel verstuurt signalen als computer

Cellen moeten continu reageren op veranderingen in hun omgeving,zoals die in de temperatuur of hun voedselaanbod. Dit betekent datze voortdurend allerlei signalen moeten doorgeven, van bijvoorbeeldhet membraan naar de kern, om genen aan of juist uit te zetten.
De communicatielijnen in de cel, de zogenaamdesignaaltransductienetwerken, bestaan uit eiwitten die fysisch enchemisch met elkaar wisselwerken. Het maken van die eiwitten kostveel energie en daarom hebben cellen niet voor elk signaal eenaparte communicatielijn. Vaak worden meerdere signalen door eengezamenlijk signaaltransductienetwerk gestuurd.
Meerdere signalen tegelijk
Tot nu toe was onduidelijk of een cel ook – zonderstoringen – meerdere signalen tegelijkertijd door zo’n netwerk kansturen. Prof.dr. Pieter Rein ten Wolde en zijn groep hebben metbehulp van theoretische verklaringen en computersimulaties latenzien dat dit inderdaad mogelijk is.
Eiwitten die de ingangssignalen vormen, kunnen binnen hun werkin de cel gecodeerd worden in een component van het internenetwerk. Zo’n ‘gemultiplexte’ signaal wordt via een aantal stappenweer gedecodeerd tot uitgangssignalen, die overeenkomen met deingangssignalen. Biochemische signalen kunnen dus net alselektronische signalen multiplexen. De resultaten van hetAMOLF-onderzoek zijn gepubliceerd in Physical ReviewLetters.
Meest Gelezen
Europese Unie: ‘Academische vrijheid in Nederland verslechtert’
UvA-studenten dagvaarden universiteit om internationalisering
Susanne Täuber: "Wie haar klacht niet laat afzwakken, wordt kapotgemaakt"
'Studentenwelzijn verbeteren zonder wetenschappelijk bewijs kan veel schade toebrengen'
Nederlandse universiteiten dalen op vrijwel alle domeinen in de QS-ranking
