FOM en BASF duurzaam koel
Magnetocalorische materialen vormen een nieuwe generatiekoelmaterialen die veel kansen bieden om toekomstige koelsystemenefficiënter en stiller te maken. “We willen de fundamentelemagnetocalorische basisprincipes beter begrijpen. Dat helpt ons omnieuwe materialen te ontwikkelen om de beste routes voor productieop grote schaal te bepalen”, legt programmaleider prof. dr. EkkesBrück van de TU Delft uit.
Magnetocalorische materialen warmen op in een magneetveld en alsze er vervolgens uit worden getrokken, daalt hun temperatuur weer.Dit maakt een warmtepomp op basis van magnetocalorische materialeneen goed alternatief voor traditionele koelsystemen. “Bijkomendvoordeel is dat koelelementen gebaseerd op magnetische koelcyclusrelatief klein zijn. Hierdoor zijn ze zeer geschikt voor de koelingvan zeer verschillende apparaten, van kleine elektronischecomponenten tot koelkasten en airconditioners”, verklaart ThomasWeber het belang van verder onderzoek.
BASF Future Business GmbH is een bedrijf dat zich vanuit dechemie richt op nieuwe materialen, technologieën ensysteemoplossingen. Het is niet voor het eerst dat BASF samenwerktmet de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie(FOM). De twee partijen werken samen in een IndustrialPartnership Programme waarin de academische kennis van FOMgekoppeld wordt aan industriële ambities. Het onderzoeksprogrammawordt uitgevoerd aan de TU Delft, de Radboud Universiteit en in delaboratoria van BASF.