Fundamentele voorganger van onderzoek

“Vandaag was de 7-jarige dochter van mijn baas in het lab. Nietomdat ze geen oppas had kunnen vinden tijdens de langebasisschoolvakanties, nee, omdat het meisje en haar vriendinnetjedat wilden. Ze hadden legio mogelijkheden aangeboden gekregen opdeze vakantiedag: naar de film, spelletjes spelen, naar het park…maar ze wilden per sé het lab bezoeken.
Het protocol “DNA isoleren uit een banaan”, laatst ook op eenwetenschapsfestival uitgedeeld, bracht uitkomst. Een paar uur laterkwamen twee hele blije gezichtjes het lab uit met een bananenschilen een buis gevuld met bananen-DNA-snotjes. Wilde de meisjes ditdoen omdat mamma wetenschapper is? Of schuilt er een onderzoeker inons allemaal?
Continu experimenteren
Volgens een recente studie gepubliceerd in het tijdschrift
Een aantal Amerikaanse onderzoekers wilde weten of zulkewetenschappelijke ‘basiskennis’aangeleerd is of ook al bij kleinekinderen bestaat. Ze testten dit met kinderen van 4-5 jaar oud, metbehulp van een speciaal voor dit experiment ontworpen speeltje. Datwas een doosje waar geluid en lichtjes uitkomen als een kraal ophet doosje werd gelegd, erg aantrekkelijk voor een 4-jarige. Hetspeelgoed werd door de onderzoekers aan de kinderen gedemonstreerd,waarbij in de helft van de gevallen alle kralen werkten om hetdoosje te activeren, en in de andere helft maar twee van devier.
Zelf nieuwe mogelijkheden testen
In een ander experiment werden de kralen in setjes van twee aande kinderen gegeven: één paar waarbij de kralen losgetrokken kondenworden, en een paar waarbij de kralen echt vastzaten. Ook dezekralenparen konden het doosje activeren, als ze horizontaalneergelegd werden. Na de demonstraties mochten de kinderen vrijspelen.
Net als het voorbeeld met de sleutels testten de kinderen deverschillende mogelijkheden, maar dit gebeurde voornamelijk bij dekinderen waaraan uitgelegd was dat maar een deel van de kralenwerkte. Degene die hadden gezien dat álle kralen werkten vonden datblijkbaar niet zo nodig. Maar de kinderen deden ook iets wat deonderzoekers niet verwachtten: ze duwden de kralen die aan elkaarvastzaten verticaal op het doosje, om te kijken of dit het ook zouactiveren (zie plaatje). Dit was niet door de onderzoekersgedemonstreerd en kwam dus geheel vanuit de kinderen zelf.
De onderzoekers zien dit gedrag als een ‘fundamentelevoorganger’ van wetenschappelijk onderzoek. Bij een experiment inhet laboratorium doen onderzoekers inderdaad precies hetzelfde: zetesten verschillende mogelijkheden (maar niet als bekend is datalle mogelijkheden werken) en door niet-beschreven technieken tegebruiken kom je tot nieuwe inzichten. De onderzoekers hopen dathun studie zal aanslaan bij onderwijzers, zodat kinderen al jonggeleerd kan worden om onderzoek te doen. Hopelijk kunnen we zo inde toekomst nóg betere wetenschap bedrijven.”
Lees meer over het Amerikaanse onderzoek op de website van
Door Eva Teuling, postdoc UMC Groningen
Meest Gelezen
Internationale studenten Maastricht faliekant tegen verplichte cursus Nederlands
Alleen bèta’s tegen Erkennen en Waarderen
VVD en CDA willen weer terug naar prestatiebekostiging in het hoger onderwijs
Expliciete directe instructie is minder effectief dan het lijkt
Valoriseren door een snelweg te blokkeren
