Studenten naar de rechter

Jeroen Thys, voorzitter van de LKvV noemt een stap naar derechter “essentieel om recht te doen aan alle betrokkenen”. Na dedemonstratie op het Malieveld in januari is dit volgens destudentenorganisaties de enige optie “om de staatssecretaris vanzijn ongelijk te overtuigen”, laat LSVb-voorzitter Pascal ten Haveweten.
Regels tijdens het spel veranderd
Het juridisch
Zo is volgens het advies van Stibbe het ontbreken van eenovergangsregeling voor reeds studerenden in strijd met hetrechtszekerheidsbeginsel. Ook Radboud-voorzitter Roelof deWijkerslooth en de Raad van State constateerden dit reeds, maar ditwas voor OCW nog geen aanleiding het wetsvoorstel hierop aan tepassen.
Een tweede punt van zorg in het juridisch advies is hetgelijkheidsbeginsel waar het huidige wetsvoorstel niet aan lijkt tevoldoen. De toegankelijkheid van het onderwijs is met een boete van€3000 bovenop het huidige collegegeld niet langer gewaarborgd.Hiermee gaat het wetsvoorstel in tegen Europese verdragen inzake deeconomische en sociale gelijkheid, menen de juristen vanStibbe.
Deeltijders extra benadeeld
Sebastiaan Hameleers, de nieuwe ISO-voorzitter, benadrukt tevensdat er in de huidige regelgeving geen enkel onderscheid wordtgemaakt tussen de verschillende groepen studenten.Deeltijdstudenten die automatisch langer studeren, krijgen net zoweinig tijd als voltijdstudenten om hun studie te voltooien. “Doorhet uitblijven van regelingen die deze belangrijke groep studentenontziet, blijkt maar weer dat het wetsvoorstel sterk gericht is opbezuinigen wat kwalitatief hoogstaand hoger onderwijsbemoeilijkt.”
Op basis van deze argumenten zijn ISO, LSVb en LKvV bezig nu metde voorbereiding van juridische stappen om de plannen van HalbeZijlstra alsnog een halt toe te roepen. Na demonstreren en lobbyenlijken juridische stappen nu het volgende middel dat studenten terhand nemen om goed en betaalbaar onderwijs af te dwingen. Eerderging de Stichting Collectieve Actie Universiteiten (
