Verliezende keeper neigt naar rechts

Nieuws | de redactie
15 juli 2011 | Arjen Robben moet in de finale van het EK 2012 de winnende penalty links van de keeper schieten. Dat is de conclusie van UvA-onderzoekers na analyse van alle penaltyseries in het WK voetbal sinds 1982. Keepers die onder druk staan als hun team achter staat, springen meestal naar rechts.

In hun onderzoek The right side? Under time pressureapproach motivation leads to right-oriented bias hebbenMarieke Roskes, Daniel Sligte, Shaul Shalyi en Carsten K.W. De Dreude gedragingen van keepers geanalyseerd. Tijdens penaltyseriesspringen zij even vaak naar links als naar rechts. Dit verandertechter als het team van de keeper achter staat. Dan wordt deneiging groter naar rechts te springen.

De drang die keepers op zulke momenten naar rechts hebben wordtveroorzaakt doordat positieve doelen de linkerhersenhelftactiveren. Deze hersenhelft stuurt de rechterkant van het lichaamaan. Doordat positieve doelen de linkerhersenhelft activeren,krijgen mensen de neiging om naar rechts te bewegen. Eerderonderzoek bij onder andere honden en padden liet al zien dat dezereflex ook bij dieren aanwezig is. Het UvA-onderzoek naar penalty’slaat nu bij mensen een vergelijkbare reflex zien.

Hoewel een keeper onder druk vaker naar rechts springt, betekentdit niet automatisch dat naar links schieten altijd succesvol is.Zo schoten de Nederlanders in hun verloren penaltyseriessinds 1992 vaker links van de keeper. Hierbij moet wel aangetekendworden dat Nederland eigenlijk nooit voor stond in dezepenaltyseries.

”Het is indrukwekkend dat zelfs in zulke belangrijke situatiesmensen beïnvloed worden door biologische factoren,’ zegt MariekeRoskes. ‘We hopen dat deze informatie het Nederlands elftal naar deoverwinning helpt in het volgende WK’. Dan moet, in tegenstellingtot afgelopen WK, die penaltyserie wel eerst gehaald worden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK