Wereldwijd wiskundetalent naar Amsterdam

Nieuws | de redactie
11 juli 2011 | De Olympische Spelen komen toch naar Amsterdam. Niet in 2018, maar deze zomer al. Geen sporters, maar jonge wiskundigen. Op 17 juli gaat de Internationale Wiskunde Olympiade (IMO) van start. 600 scholieren uit 103 landen meten dan hun mathematische krachten.

De Wiskunde Olympiade is de oudste en grootstekennisolympiade ter wereld. Het is voor het eerst dat dit evenementin Nederland plaatsvindt. Op 17 juli zal de Olympiade wordengeopend door burgemeester Eberhart van der Laan en KNAW-PresidentRobbert Dijkgraaf.

De wereldtaal

“It is hard to overstate the importance of mathematics. It’s aglobal language and truly an element of life,” zei Dijkgraaf al bijde aankondiging dat Google de wiskundige strijd in Amsterdamfinancieel zou steunen.

Tijdens de Wiskunde Olympiade kruisen middelbare scholieren dedegens om zich de beste jonge wiskundigen te mogen noemen. Veelwinnaars en deelnemers aan de Olympiade zijn later toonaangevendewiskundigen geworden.  Nederland maakt een goede kans ommedailles te winnen. Vorig jaar won het team tijdens de Olympiadein Kazachstan vijfmaal  brons. Een maand geleden wonnen tweeteamleden in Luxemburg de Benelux Mathematical Olympiad (BxMO),beide met een perfecte score.

De rest van hun leven

De Internationale Wiskunde Olympiade biedt middelbare scholierenmet talent voor wiskunde een kans om op een leuke manier kennis temaken met uitdagende wiskunde en kan hen zo ook leiden tot eenstudie in die richting. Dat ziet ook OCW-minister Marja vanBijsterveldt. In haar welkomstwoord op de site steekt zij deloftrompet uit over het evenement. “These young people will spendthe rest of their lives sharpening their mathematical skills andwill leave their mark on the world in all sorts of areas, fromfundamental mathematical research to matters of finance, healthcare, energy and the environment.”

Op 18 en 19 juli vinden in de Sporthallen Zuid te Amsterdam dewedstrijden plaats. Deelnemers krijgen per dag 3 opgaven en 4,5 uurde tijd om deze op te lossen. Op zaterdag 23 juli zal desluitingsceremonie plaatsvinden. Dan worden ook de medaillesuitgereikt aan de winnaars.

IMOamsterdam2011


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK