Wereldwijd wiskundetalent naar Amsterdam

De Wiskunde Olympiade is de oudste en grootstekennisolympiade ter wereld. Het is voor het eerst dat dit evenementin Nederland plaatsvindt. Op 17 juli zal de Olympiade wordengeopend door burgemeester Eberhart van der Laan en KNAW-PresidentRobbert Dijkgraaf.
De wereldtaal
“It is hard to overstate the importance of mathematics. It’s aglobal language and truly an element of life,” zei Dijkgraaf al bijde aankondiging dat
Tijdens de Wiskunde Olympiade kruisen middelbare scholieren dedegens om zich de beste jonge wiskundigen te mogen noemen. Veelwinnaars en deelnemers aan de Olympiade zijn later toonaangevendewiskundigen geworden. Nederland maakt een goede kans ommedailles te winnen. Vorig jaar won het team tijdens de Olympiadein Kazachstan vijfmaal brons. Een maand geleden wonnen tweeteamleden in Luxemburg de Benelux Mathematical Olympiad (BxMO),beide met een perfecte score.
De rest van hun leven
De Internationale Wiskunde Olympiade biedt middelbare scholierenmet talent voor wiskunde een kans om op een leuke manier kennis temaken met uitdagende wiskunde en kan hen zo ook leiden tot eenstudie in die richting. Dat ziet ook OCW-minister Marja vanBijsterveldt. In haar welkomstwoord op de site steekt zij deloftrompet uit over het evenement. “These young people will spendthe rest of their lives sharpening their mathematical skills andwill leave their mark on the world in all sorts of areas, fromfundamental mathematical research to matters of finance, healthcare, energy and the environment.”
Op 18 en 19 juli vinden in de Sporthallen Zuid te Amsterdam dewedstrijden plaats. Deelnemers krijgen per dag 3 opgaven en 4,5 uurde tijd om deze op te lossen. Op zaterdag 23 juli zal desluitingsceremonie plaatsvinden. Dan worden ook de medaillesuitgereikt aan de winnaars.
Meest Gelezen
