Wiskundig wandelrecord

Nieuws | de redactie
6 juli 2011 | UU-student Raoul Schram heeft een nieuw record bereikt in zogenaamde zelfmijdende wandelingen. Hij berekende met collega's het aantal manieren om 36 stappen te zetten in een rooster, zonder twee keer op dezelfde plek te komen. Het vorige record was 30 stappen.

Door te rekenen aan zelfmijdende wandelingen is hetkronkelgedrag van langwerpige moleculen, zoals polymeren, tebeschrijven. En dat is zeer wezenlijk voor zowel de theorie als detoepassingspraktijk. Want het aantal manieren waarop deze moleculenals een soort van kronkelweg kunnen worden opgevouwen,heeft invloed op eigenschappen als stroperigheid.De mogelijkheden daartoe nemen enorm snel toe wanneer demoleculen langer worden en het aantal stappen groter wordt.

Zelfmijdende wandeling

Duizenden keren sneller

Masterstudent Raoul Schram heeft samen met zijn begeleiders -wiskundige Rob Bisseling en natuurkundige Gerard Barkema – eenmethode bedacht om duizenden keren sneller te rekenen aan dezelfmijdende wandelingen. Naast het slim aan elkaar plakken vanwandelingen van de halve lengte, wisten de wetenschappers ook de200 processoren van de Huygens supercomputer efficiënter in tezetten.

Op deze manier berekenden de onderzoekers dat er exact2.941.370.856.334.701.726.560.670 verschillende zelfmijdendewandelingen van 36 stappen zijn in een driedimensionaal rooster.Het vorige record van 30 stappen dat in Australië was bereikt,werd zo ruimschoots verbroken. De resultaten van het onderzoekzijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschriftJournal of Statistical Mechanics.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK