De promotie van Khadaffi junior

Nieuws | de redactie
24 augustus 2011 | Zoon Saif is dezer weken de bloeddorstige woordvoerder van zijn clan. Maar terwijl hij en zijn vader 'martelaarschap of victorie' over zichzelf en hun onderdanen uitroepen, moet het Europees HO nog even zelfkritisch nadenken over hoe bij ons dit soort lieden jarenlang gecoiffeerd werd.

Zo had deze bepleiter van de democratie in Londenaan de prestigieuze LSE een proefschrift van ruim 400 pagina’sgeschreven over The Role of Civil Society in the Democratisation ofGlobal Governance Institutions. In het licht van de gebeurtenissenvan de voorbije dagen is zijn wetenschappelijk werk een bijnahilarische gotspe. Saif al-Islam al-Gaddafi analyseert hoe via deinput van ngo’s de wereld democratischer geregeerd zou kunnenworden en wereldwijde bestuurlijke organen beter zouden gaanfunctioneren.

“Citizens in undemocratic states emphasise that they are notrepresented in the decision-making process of the IGO[intergovernmental organisation]. Even if their governments arerepresented in some capacity, because their governments areauthoritarian, abusive and unrepresentative of their people’s realinterests. Others emphasise that even democratic states fail toconsult adequately with their own citizens regarding theirpositions in international negotiations.” Wel ja!

HH Sheikh Hamad Bin Khalifa Al ThaniProfessor

Maar hoe kwam dit doorwrochte boekwerk tot stand? De DailyTelegraph weet te melden dat de zoon van de leider hulp hadvan een bedrijf, de Monitor Group. Die hulp moet wel zinvol zijngeweest, gelet op de medewerkers van deze denktank. Zo werkt daarSir Richard Dearlove, hoofd van de Secret Intelligence Service(MI6) onder Blair ten tijde van de Irak oorlog, als ook SirMark Allen, de man van de veiligheidsdiensten die ervoor zorgde dathet Libische regime in het Westen weer salonfähig werd.

Dat LSE vanuit het regime in Tripoli van enkele donaties werdvoorzien mag vervolgens niet verbazen. Oxford aanvaardde voor eenleerstoel van prof. Tariq Ramadan ook een smak geld vanuit een vande Golfstaten. Hij heet daar nu de ‘HH Sheikh Hamad Bin Khalifa AlThani Professor of Contemporary Islamic Studies in the Faculty ofOriental Studies and Research Fellow of St Antony’s College’. DeArabische Lente mag dus ook het HO in het Westen aanmoedigen toteen kritische evaluatie van zijn relatienetwerken en devanzelfsprekendheden daarin.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK