Klappen voor UvA
Het betreft hier de vooraanmeldingen en nog niet definitieve,dus ook ‘betaalde’ inschrijvingen. Aan de HvA schreven zichinmiddels 17079 nieuwe HBO-studenten in. Dit is een stijging tenopzichte van vorig collegejaar met bijna 3000. De UvA kentvooralsnog 8864 vooraanmeldingen, terwijl vorig jaar de teller alboven de 10.000 stond.
Toevloed en tegenspoed
De toevloed naar de HvA hangt samen met de tegenspoed vanInholland. Ook elders in de steden waar Inholland vestigingen kentof veel mensen trekt is dat beeld te noteren. De Haagse Hogeschoolziet een groei van 15 % en Hogeschool Leiden zelfs 16 %. Dat deHogeschool Utrecht 1% lijkt toe te moeten geven, past in ditzelfdepatroon. Daar is de regionale verbinding met Inholland veel mindergroot. Bovendien telt de HU de meeste langstudeerders inhet HBO – 4464 op 32.794 studenten – en dat gegeven en risicorond studievertraging kon weleens een rol spelen.
De leiding van Inholland is natuurlijk niet opgetogen over hetactuele beeld van een vermindering van de toestroom met 25 à 30%.Maar erg verbaasd is men niet en in zekere zin biedt het beeld ookhelderheid voor het interne proces van focus en profilering.
Tegen ScienceGuide werd dan ook gezegd, dat dit
Waarom zo’n dal voor UvA?
Voor de VU is het beeld anders dan bij de UvA. Deaanmeldingen wekken de indruk dat men stapsgewijs verderzou groeien. Dat kan geen ‘Inholland-effect’ zijn. De UvA isbovendien door de gerenommeerde CHE-ranking nogaangewezen als één van de
Een meer inhoudelijke verklaring is momenteel nog niet gegeven.Wat wellicht een rol kan spelen – net als bij de HU in het HBO – isde inschatting door aspirant studenten van hun risico op eenlangstudeerboete. De UvA bleek in de discussie over de gevolgendaarvan een soort kampioen van het aantal vertraagde studenten tezijn, samen met de 3TU. De UvA telt namelijk de meestelangstudeerders van alle HO-instellingen: 5519 (ba en ma) op 25.443studenten in totaal.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap
Taal- en rekentoetsen hebben lerarentekort vergroot maar kwaliteit pabo niet verbeterd