Pabo in Noorden toch populair

Nieuws | de redactie
18 augustus 2011 | Ondanks waarschuwingen voor krimp in de regio bleef het aantal aanmeldingen voor de Pabo’s van de Hanzehogeschool en Stenden gelijk. De Academische Pabo van de Rijksuniversiteit Groningen kreeg twee keer zoveel inschrijvingen.

In het Noorden van Nederland staan nog veel jongeren tetrappelen om leraar te worden. De studenten hebben zich nietsaangetrokken van de schoolbesturen die hadden gewaarschuwd voorslechte beroepsvooruitzichten voor docenten in verband met krimp inde regio. Zij hadden de leerlingen eerder gewezen op eenverlies van maar liefst 3000 banen in de komende jaren, meldt RTVNoord.

Alleen de Hanzehogeschool wijst op zijn website op krimp in hetNoorden, maar voegt er direct aan toe dat de vraag naar leraren’over enkele jaren’ weer aan zal trekken. ‘Ingrid Jansen vanStenden Hogeschool beaamt dat afgestudeerden hun stinkende bestmoeten gaan doen, of moeten gaan doorstuderen of werk zoeken inandere delen van het land. Jan Osinga van de Academische Pabo denktdat zijn studenten een betere kans maken, omdat ze meer bagage meehebben gekregen’, aldus de regiozender.

Eerder toonde ScienceGuide in het artikel Checkuw eigen krimp met behulp van de ‘krimpbarometer’aan dat erverspreid over heel Nederland over 15 jaar 703 basisscholen minder(nodig) zijn dan nu. In zeventig regio’s sluiten tot 2025 734scholen de deuren. Slechts in vijf regio’s neemt het aantalbasisschoolleerlingen nog zoveel toe dat er scholen bijgebouwdmoeten worden. Dat zijn Almere, gevolgd door het Westland ,Amsterdam e.o., Lelystad (+1) en Tilburg/Waalwijk.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK