VU hengelt weer Europees miljoenenbedrag binnen

Guido van der Werf gaat onderzoeken hoeveel CO2 de lucht ingaatdoor wereldwijde ontbossing. Ontbossing is na de verbranding vanfossiele brandstoffen de belangrijkste bron van de ophoping van CO2in de atmosfeer, maar niemand weet goed hoe groot die bron is. Deresultaten van het onderzoek kunnen de ontbrekende schakel zijn omde mondiale koolstofbalans sluitend te krijgen en beter tebegrijpen.
Meten via satelliet
Het uiteindelijke doel is dan ook om indirect te bepalen hoeveelCO2 de aarde opneemt en met name of deze opnamecapaciteit aan hetveranderen is. Dit is een belangrijke factor om te bepalen hoesterk de door menselijk handelen veroorzaakte klimaatveranderingzal zijn. Het onderzoek maakt veelvuldig gebruik vanonderzoeksgegevens uit satellieten. Ook worden metingen in deatmosfeer gedaan om de nieuwe schattingen te kunnen valideren.
Voor dergelijke satellieten is eerder technologie vanNederlandse makelarij ontwikkeld. Op de Klimaattop in Kopenhagen in2009 presenteerde Nederland een
“De technologie maakt het mogelijk om consistent en wereldwijdeen betrouwbare kaart bij te houden van beboste gebieden en deveranderingen die daarin optreden”, aldus Ruud Grim van NetherlandsSpace Office (NSO) destijds.
Laureaten
Eerder dit jaar kregen VU-collega’s Huib Mansvelder, RobertaCroce, Sander Koole en Jacqueline Vink ieder ook al een ERCStarting Grant toegekend. Lees hier meer hun
Meest Gelezen
Internationale studenten Maastricht faliekant tegen verplichte cursus Nederlands
Alleen bèta’s tegen Erkennen en Waarderen
‘Digitalisering slecht voor staf- en studentenwelzijn’
VVD en CDA willen weer terug naar prestatiebekostiging in het hoger onderwijs
“Internationalisering van de universiteit moet geen zelflikkend ijsje worden”
