VU hengelt weer Europees miljoenenbedrag binnen

Nieuws | de redactie
2 augustus 2011 | De European Research Council (ERC) stelt een Starting Grant van € 1,5 miljoen beschikbaar aan fysisch geograaf Guido van der Werf van Vrijde Universiteit. Hij onderzoekt de invloed van ontbossing op de CO2-ophoping in de atmosfeer. Vier collega’s aan de VU kregen eerder dit jaar al deze prijs.

Guido van der Werf gaat onderzoeken hoeveel CO2 de lucht ingaatdoor wereldwijde ontbossing. Ontbossing is na de verbranding vanfossiele brandstoffen de belangrijkste bron van de ophoping van CO2in de atmosfeer, maar niemand weet goed hoe groot die bron is. Deresultaten van het onderzoek kunnen de ontbrekende schakel zijn omde mondiale koolstofbalans sluitend te krijgen en beter tebegrijpen.

Meten via satelliet

Het uiteindelijke doel is dan ook om indirect te bepalen hoeveelCO2 de aarde opneemt en met name of deze opnamecapaciteit aan hetveranderen is. Dit is een belangrijke factor om te bepalen hoesterk de door menselijk handelen veroorzaakte klimaatveranderingzal zijn. Het onderzoek maakt veelvuldig gebruik vanonderzoeksgegevens uit satellieten. Ook worden metingen in deatmosfeer gedaan om de nieuwe schattingen te kunnen valideren.

Voor dergelijke satellieten is eerder technologie vanNederlandse makelarij ontwikkeld. Op de Klimaattop in Kopenhagen in2009 presenteerde Nederland een uitvinding die het mogelijk maakt om met een satellietwereldwijd ontbossing te monitoren. Deze ‘ontbossingradar’ werdontwikkeld door het Nederlandse bedrijf SarVision samen met deWageningen Universiteit.

“De technologie maakt het mogelijk om consistent en wereldwijdeen betrouwbare kaart bij te houden van beboste gebieden en deveranderingen die daarin optreden”, aldus Ruud Grim van NetherlandsSpace Office (NSO) destijds.

Laureaten

Eerder dit jaar kregen VU-collega’s Huib Mansvelder, RobertaCroce, Sander Koole en Jacqueline Vink ieder ook al een ERCStarting Grant toegekend. Lees hier meer hun onderzoek


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK