VU waarschuwt New York voor Irene

Nieuws | de redactie
26 augustus 2011 | De schade in New York kan, als ‘Irene’ voor overstromingen gaat zorgen, oplopen tot 22 miljard dollar. Dat blijkt uit een recente studie van de VU over de gevolgen van orkanen voor de Amerikaanse wereldstad. In New York worden momenteel al maatregelen genomen tegen de orkaan.

De oostkust van de VS bereidt zich momenteel voor op de Irene,een orkaan van de derde categorie waarin windsnelheden van 180 kilometer per uur bereikt kunnen worden. “In het gebied datdoor een orkaan als Irene kan overstromen staan in New York zo’n200.000 gebouwen. In dit gebied wonen naar schatting 1,3 miljoenmensen, maar zij zullen niet allemaal even zwaar worden getroffen.De verwachte overstromingsschade kan een paar tot 22 miljard dollarbedragen. De schade aan de lokale economie kan nog hoger uitvallenals door de orkaan bedrijven stil komen te liggen,” verteltVU-hoogleraar klimaat- en waterrisico’s Jeroen Aerts.

Hoewel een deel van de schade die een dergelijke orkaan aanhuishoudens zal toebrengen wordt vergoed door het nationaleverzekeringsprogramma voor overstromingsschade dat de VS kent,blijft ruim de helft afhankelijk van overige vergoedingen. “Ondanksdat de vergoeding in de VS beter is geregeld dan in Nederland,zullen sommige huishoudens een deel van de schade door eenoverstroming zelf moeten betalen,” vreest Wouter Botzen,milieueconoom aan de VU.

New York klimaatbestendig maken

Op dit moment worden in New York City noodmaatregelen genomen enzijn enkele bejaardentehuizen en ziekenhuizen al geëvacueerd.Vandaag of morgen wordt besloten of 250.000 inwoners vanrisicogebieden in Manhattan, Brooklyn en Staten Island geëvacueerdmoeten worden. Dat aantal evacués is hetzelfde als tijdensdreigende overstromingen vanwege hoogwater in 1995 in Nederland.Volgens berekeningen van de VU, zou de vergelijkbare orkaan ‘LongIsland Express’, die New York in 1938 trof, volgens het huidigeprijspeil 38 miljard dollar schade hebben toegebracht.

De VU is al langer bezig met het klimaatbestendig maken van New York City. Zoadviseert men de stad de bouwvoorschriften aan te scherpen ennieuwbouw verder op te hogen. Bovendien is er ruimte  depremies voor overstromingsverzekeringen te verlagen indien huizenbestendig zijn gemaakt tegen zeespiegelstijging. Op die manier kanveiligere bebouwing verder worden gestimuleerd.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK