Zien hoe DNA de twist danst

Nieuws | de redactie
26 augustus 2011 | Een magnetische pincet om de ‘twist’ van DNA in een molecuul te kunnen meten, dát hadden we nog niet. Met het onderzoek daarnaar van TU Delft en Stichting FOM kunnen DNA-eiwit interacties, die een rol spelen bij onder meer het kopiëren of repareren van DNA, veel nauwkeuriger worden bekeken.

De dubbele helixstructuur van het DNA bestaat uit twee langestrengen die met basen steeds per paar in elkaar grijpen en omelkaar heen draaien als in een gedraaid lint. De helix wordt deelsontwonden op het moment dat eiwitten zich aan het DNA moetenbinden. De nieuwe ‘magnetische pincet met vrije omwenteling’ steltonderzoekers in staat de veranderingen in draaiingsdichtheid van dedubbele helix op individueel molecuulniveau te bekijken.

Draaistijfheid

In het pincet wordt een stuk DNA tussen een glasplaatje en eenheel klein magnetisch bolletje van enkele micrometers bevestigd. Integenstelling tot eerdere magnetische pincetten zorgt de oriëntatievan de bolletjes in het vlak er nu voor dat deze vrij rond de asvan het DNA kunnen draaien. Op die manier kunnen alle veranderingenin de draaiing van het molecuul nauwkeurig worden uitgelezen.

Met het nieuwe instrument hebben de onderzoekers dedraaistijfheid van DNA als functie van kracht gemeten. Ook deketenvorming van RecA, een eiwit dat van groot belang is in dereparatie van DNA is onderzocht. In de toekomst zal de nieuwepincet benut worden om de wisselwerkingen tussen DNA en onderandere moleculaire motoren of medicijnen beter in kaart tebrengen. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK