Duitse fiscus beloert Nederlands HO

Nieuws | de redactie
19 september 2011 | ‘Bedrouille’. Zo zouden Duitsers de akelige situatie noemen waar het WO mee zit bij vele Duitse docenten en onderzoekers. Stiekem moeten zij rommelen met hun rechtsposities. Het CDA in de Kamer slaat alarm.

Tussen de grote cijfers van de begroting valt ineens een klein,maar uitermate netelig punt op. Doordat Financiën al jaren ruziemaakt met onze oosterburen, moeten Duitse hoogleraren en andereacademici in ons land vrezen voor hun fiscale situatie. Zij zettenhun universitaire werkgevers daarom strikt informeel vaak onderdruk om via enkele trucs narigheid te omzeilen.

De VSNU heeft het kabinet in een brief uit de doeken gedaan dathaar leden de mazen en marges van de wet moeten verkennen – en somserger, zo vrezen Noorda c.s. – om hun Duitse topmedewerkers niet teverliezen. CDA-kamerlid Pieter Omtzigt bindt de kat nu de bel aan.Hij eist opheldering van staatssecretaris Weekers over ruziestussen Den Haag en Berlijn hierover achter de schermen. Die ruziesraken ook de Wiedergutmachung pensioenen van vroegeredwangarbeiders.

“Wanneer tekent de Nederlandse regering eindelijk een nieuwbelastingverdrag met Duitsland, nu het oude uit 1959 totaalverouderd is en er al meer dan 20 jaar onderhandeld is?” vraagt hijde regering. Daarbij vraagt hij tevens de oorzaak van hetWO-probleem aan te pakken in dat verband: “In de notaverdragsbeleid kondigt u aan het (hoog)leraarartikel niet meer opte nemen in nieuwe verdragen; kunt u vooruitlopend hierop al eenprotocol of beleidsbesluit nemen die hetzelfde effect heeft,aangezien dit artikel tot veel problemen leidt bij Nederlandseonderwijsinstellingen die Duitse of Belgische docentenaanstellen?”

De Kamervragen van Pieter Omtzigt zijn hier te lezen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK