Geen rente heffen

Nieuws | de redactie
9 september 2011 | Frits van Oostrom, voormalig President van de KNAW, vertelt over zijn 9/11. “Het werelddrama en mijn nieuwe baan hebben elkaar op absurde wijze gekruist. Die baan heeft mijn eigen leven veranderd; het werelddrama ons aller leven.”

Ik beende die middag snel van een gastcollege terug naar mijnLeidse werkplek, want ik verwachtte een belangrijk bericht. En daarverscheen het inderdaad als email op mijn scherm:

Beste Frits,

Hoewel wij hier allemaal natuurlijk diep onder de indrukzijn van de gebeurtenissen in New York, stuur ik je hierbij tochmaar het aanbod van de Universiteit Utrecht om hier onze eersteUniversiteitshoogleraar te worden, etc., etc.

Ik had op dat moment geen idee wat er in New York was gebeurd,maar hoorde het natuurlijk snel genoeg. Het werelddrama en mijnnieuwe baan hebben elkaar op absurde wijze gekruist. Die baan heeftmijn eigen leven veranderd; het werelddrama ons aller leven.

Hoewel ik als historicus uiterst wantrouwig ben jegens grotewoorden, denk ik dat dit laatste echt niet te sterk is uitgedrukt.Zonder de aanslag op de Twin Towers waren we niet al die oorlogeningerommeld en kon men de Islam niet als de vijand der beschavingdemoniseren.

Overigens: de grootste kwaal van deze tijd, de kredietcrisis metalle vertakkingen, is bij mijn weten teweeggebracht door bankiersuit het hart van de joods-christelijke traditie. Van de Koran magje niet eens rente heffen. Maar dat terzijde.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK