Nieuw Leids lectoraat Biodiversiteit
Voor zij die het jubileumboek ’25 jaar perspectief’ van deHogeschool Leiden hebben gelezen komt deze samenwerking, juist opdit gerichte onderzoekspunt, niet als een verrassing. In hethoofdstuk over duurzaamheid kaartte Bert Geerken, algemeendirecteur van NCB Naturalis, immers al aan: “Ook zijn wij bezig meteen ontwikkeling met betrekking tot het toevoegen van genetischebarcodes aan plantjes en diertjes zodat we ze beter kunnenonderscheiden. Dat is iets waar studenten samen met lectoren bijkunnen helpen.” En dat is precies wat ze gaan doen.
De nieuwe lector Barbara Gravendeel zal met docenten studententoegepast onderzoek gaan uitvoeren voor opdrachtgevers uit hetNederlandse bedrijfsleven met behulp van de expertise over mondialebiodiversiteit die in NCB Naturalis aanwezig is. De nadruk bij hetlectorale onderzoek zal liggen op het analyseren van genomen.
Bij het analyseren van een genoom worden veel nieuwe DNAbarcoding markers gevonden waarmee een plant, dier of schimmel opnaam gebracht kan worden. Van veel innovatievebiodiversiteitproducten is de taxonomische identiteit nogonvoldoende bekend. Voor deze groepen zullen nieuwe DNA barcodingmarkers ontwikkeld worden. U kunt hierbij denken aan algen uitbioreactoren, roofmijten ingezet bij biologische bestrijding vanplagen, en planten die natuurlijke afweerstoffen produceren tegenmalariamuggen.
Het lectoraat Biodiversiteit wordt verbonden aan de opleidingBio- informatica van het cluster Techniek en werkt nauw samen metdr. Willem van Leeuwen, de lector Innovatieve MoleculaireDiagnostiek in het TOPlab van de Hogeschool Leiden.