Oerwolken in universum op het spoor

Nieuws | de redactie
29 september 2011 | Radiotelescoop Lofar kijkt steeds verder het heelal in en dus terug in de tijd. De zeer zwakke straling uit wolken van waterstof waar eerste sterrenstelsels uit voortkwamen, is men nu echt op het spoor.

Lofar -het complex van meetinstrumenten in het noorden vanons land- moet de straling op gaan vangen die zo’n 400 tot 800miljoen jaar na de Big Bang begon te ‘zenden’. Bij een eerstepresentatie van de voortgang kon een team astronomen van de RUG ende stichting voor radiosterrenkundig onderzoek Astron tonen, dat enhoe ze ‘dieper hebben gekeken’ dan ooit tevoren.

Eerder in het voorjaar presenteerden zij al zo’n record, maardankzij bijstellingen in de gevoeligheid en de apparatuur van Lofaris dit resultaat nog eens verbeterd. RUG-hoogleraar Ger de Bruynkondigt daarom aan: “Wanneer er komende winter genoeg waarneemtijdbeschikbaar komt, zouden we de straling van de waterstofwolken uitde periode waarin de eerste sterren zijn ontstaan kunnendetecteren.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK