De allochtoon Steve Jobs

Nieuws | de redactie
13 oktober 2011 | Snijden in de toegang van jong talent is ‘penny wise, pound foolish’. Niet alleen Obama is de zoon van een student ‘van buiten’. Ook Steve Jobs had een opmerkelijke herkomst. Abdulfattah Jandali, zijn vader, kwam uit Syrië studeren in Madison, Wisconsin. En zorgde zo voor een soort Arabische iLente.

Migratie is een verrijking voor de samenleving, zou ministerLeers zeggen. En hij heeft de bewijzen in overvloed beschikbaar. In1952 kwam de Syrische student politieke wetenschappen AbdulfattahJandali naar de universiteit in het landelijke, maar academischzeer progressieve Wisconsin.

‘Bogus students’

Spottend schrijft the Guardian nu over de lovende woorden vanpremier Cameron bij het overlijden van zoon Steve. “The worldhas lost one of the most inventive, creative, entrepreneurialgeniuses of our time,” the prime minister remarked. “He hasinspired whole generations of future inventors, creators andentrepreneurs, and that’s going to be a tremendous legacy that heleaves.”

Vier dagen later hield de premier een rede waarin hij de nettomigratie van studenten naar het VK opnieuw aansneed en zijn beleidtot reductie daarvan als bewijs van daadkracht aanprees. “Yes, someimmigration is a good thing,” gaf hij toe, maar “excessive” en”badly controlled” immigratie was een groot gevaar. Het punt van de’bogus students’ werd dus weer op tafel gelegd.

Brin, Geim, Jobs én Cameron zelf

Cameron wil niet meer dan “20,700 non-EU migrant workers”toestaan. Het National Institute for Economic and SocialResearch rekende tegelijkertijd voor, dat de economische groei ineen tijd van schuldencrisis door de migratie een aanzienlijkeimpuls kreeg. Tussen 2004 en 2009 hadden alleen al de nieuweOosteuropese arbeidsmigranten de Britse economie met 5 miljard pondextra doen groeien.

De toevoeging aan het BNP van de studentmigranten zou zelfsgroter zijn dan die van belangrijke industriële sectoren als dedefensie of de farmacie. Door de extra toestroom van kenniswerkersin met name de tekortvakken in bètatech en in de zorgopleidingenvoegen zij aan het BNP een extra toename van 40 miljard pond toe,oftewel €45 miljard.

De Britse economie en hotspots als Silicon Valley hadden huninnovatieve kracht nooit gekend zonder juist de migratie van slim,gedreven jong volk, zoals vader Jobs. Google’s Sergey Brin is netals ‘onze’ Nobellaureaat Andre Geim een Russische immigrant.Mikhail Marks kwam vanuit Wit Rusland naar Londen en begon het zoschijnbaar oer-Engelse Marks & Spencer. En Emile Levita kwamals bankmedewerker vanuit Duitsland naar Engeland. In 1871, onderQueen Victoria, kon hij Brit worden. Zijn nazaat is de nu zoposh, suave en eloquente…..David Cameron.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK