Leven tussen twee culturen

Nieuws | de redactie
28 oktober 2011 | Wat maken de Mauro's in Nederland mee? Waar lopen allochtone studenten tegenaan? Wat zijn hun ambities, hun botsingen? HvA-docent en schrijver Nico Keuning interviewde elf studenten uit verschillende culturen over hun drijfveren. Zijn boek ‘Het land van verlangen’ wordt woensdag 2 november gepresenteerd.

Woensdag 2 november vindt bij de Hogeschool van Amsterdam depresentatie plaats van het boek Het land van verlangen.Docent, schrijver en biograaf Nico Keuning reikt bij dezegelegenheid het eerste exemplaar uit aan rector Jet Bussemaker. InHet land van verlangen verkent Keuning de wereld van allochtonestudenten aan de Hogeschool van Amsterdam.

Op reis met student

Hij sprak zijn studenten op school, maar ging ook met ze opreis: naar Istanbul, naar Marrakech, naar Boumalne Dadès. Hetresultaat is een boek met elf authentieke levensverhalen vanstudenten die leven tussen twee culturen; Nederland versus India,Pakistan, Iran, Turkije, Marokko en Suriname.

Met zijn boek wil Keuning een inkijkje bieden in een wereld voltegenstellingen. Keuning: “Ieder verhaal heeft natuurlijk z’n eigenthematiek, maar de ervaringen die ik beschrijf staan niet opzichzelf. Het verhaal van Mohammed bijvoorbeeld. Ik reisde met hemnaar Marrakech. Nu ik er geweest ben, begrijp ik iets van decultuurschok die kinderen omgekeerd ervaren. “

Uitverkoren Mohammed

“Mohammed begrijpt niet dat sommige Marokkanen in Nederland hunkans niet pakken; hij voelt zich juist uitverkoren. Met een enormeinzet en de omweg langs vele scholen die zo typerend is voornieuwkomers, heeft hij zijn hbo-opleiding bijna afgerond. Wat nietmeevalt is het vinden van een stageplek.  ‘Ik heb wel vijftiensollicitatiebrieven geschreven.’ Discriminatie? Mohammed is hettoonbeeld van integratie, op school en op zijn werk. Ik zie hem alsde opvolger van Aboutaleb, maar dan wel als burgemeester vanAmsterdam.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK