Leven tussen twee culturen
Woensdag 2 november vindt bij de Hogeschool van Amsterdam depresentatie plaats van het boek Het land van verlangen.Docent, schrijver en biograaf Nico Keuning reikt bij dezegelegenheid het eerste exemplaar uit aan rector Jet Bussemaker. InHet land van verlangen verkent Keuning de wereld van allochtonestudenten aan de Hogeschool van Amsterdam.
Op reis met student
Hij sprak zijn studenten op school, maar ging ook met ze opreis: naar Istanbul, naar Marrakech, naar Boumalne Dadès. Hetresultaat is een boek met elf authentieke levensverhalen vanstudenten die leven tussen twee culturen; Nederland versus India,Pakistan, Iran, Turkije, Marokko en Suriname.
Met zijn boek wil Keuning een inkijkje bieden in een wereld voltegenstellingen. Keuning: “Ieder verhaal heeft natuurlijk z’n eigenthematiek, maar de ervaringen die ik beschrijf staan niet opzichzelf. Het verhaal van Mohammed bijvoorbeeld. Ik reisde met hemnaar Marrakech. Nu ik er geweest ben, begrijp ik iets van decultuurschok die kinderen omgekeerd ervaren. “
Uitverkoren Mohammed
“Mohammed begrijpt niet dat sommige Marokkanen in Nederland hunkans niet pakken; hij voelt zich juist uitverkoren. Met een enormeinzet en de omweg langs vele scholen die zo typerend is voornieuwkomers, heeft hij zijn hbo-opleiding bijna afgerond. Wat nietmeevalt is het vinden van een stageplek. ‘Ik heb wel vijftiensollicitatiebrieven geschreven.’ Discriminatie? Mohammed is hettoonbeeld van integratie, op school en op zijn werk. Ik zie hem alsde opvolger van Aboutaleb, maar dan wel als burgemeester vanAmsterdam.”
