Luc Soete Rector in Maastricht

Nieuws | de redactie
3 oktober 2011 | De UM krijgt een nieuwe, Vlaamse Rector Magnificus: prof. dr Luc Soete. Hij is sinds 1986 werkzaam in Maastricht en lid van de KNAW en AWT. In 2007 stond hij al in de European Knowledge Top 10 van ScienceGuide.

“Luc Soete past perfect in het profiel van Rector Magnificus vande Universiteit Maastricht”, stelt collegevoorzitter prof. dr.Martin Paul. “Hij is een vermaarde econoom met een excellenteacademische reputatie, niet alleen in Nederland maar wereldwijd.Hij treedt op als expert en adviseur voor vele nationale enEuropese overheden en onderzoeksorganisaties. De UniversiteitMaastricht zal zeker profiteren van deze kwalificaties.”

Hoog in rankings

Luc Soete is in Maastricht hoogleraar Economische Betrekkingenaan de School of Business and Economics. Tevens is hij directeurvan UNU-MERIT (United Nations University – Maastricht Economic andsocial Research and training centre on Innovation and Technology).Sinds 2010 geeft hij ook leiding aan de Maastricht Graduate Schoolof Governance van de Faculteit voor Humanities and Sciences.

In 2007 was Soete de nummer 4 in de European KnowledgeTop 10 van ScienceGuide. “The director of Merit has raised thereflections on economic revolutions to a higher level. His studentsare very enthousiastic about his work, and so are policy makers inEurope and at the UNO”, aldus de onderbouwing destijds. 

Een jaar later werd hij getipt inde Tip 5 van het Nederlands HO. De reden: “De Belgische omnivoorheeft voor de Vlaamse regering het fusie- en herordeningproces van heelhet HO getrokken.” Wie weet dus of hij in ons land vergelijkbarebestuurlijke acties zou moeten gaan doen, was de gedachte.

Stevig Europa

Als voorzitter van de Expert Group on the Role of CommunityResearch Policy in the Knowledge-based Economy van de EuropeseCommissie  sprak hij zich in 2010 uit voor een stevigerEuropees kennisbeleid met vindingrijker en doelgerichteronderzoeksbeleid.

Recent werkte hij dit uit met een verwijzing naar de impactvan een onderontwikkeld Europees onderzoeksbeleid op deontwikkelingen in de farmasector. “Het roept de vraag op naar hetgebrek aan Europees beleid. Dat beleid lijkt wat het aantrekken vanprivate investeringen in R&D betreft steeds meer op eenbeggar-thy-neigbour beleid: de Europese lidstaten beconcurrerenelkaar met belastingsvoordelen zonder dat Europa er op enigerleimanier beter van wordt. In die zin zou het verdwijnen van Organonin Nederland niet veel goeds voorspellen voor de duurzaamheid vande overname van Crucell door J&J.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK