Merianprijs voor tweelingonderzoek
Dorret Boomsma is de tweede winnares van de KNAW Merianprijs.Boomsma wordt beschouwd als wereldleider op het gebied van hettweelingonderzoek en gedragsgenetica. Met haar sleutelpositie eneen zeer exacte insteek is zij een uitstekend voorbeeld van eenexcellente wetenschapper, die succesvol werkzaam is in meerderedisciplines.
“Op grond van haar indrukwekkende wetenschappelijke carrièrealleen al kan Dorret Boomsma worden beschouwd als een inspirerendrolmodel voor jonge veelbelovende onderzoekers binnen en buitenhaar onderzoeksomgeving”, zo schrijft de jury in haar rapport. “Zijheeft aan de wieg gestaan van de ontwikkeling van haar vakgebied.Mede door haar zichtbaarheid trekt de studie psychologie vandaag dedag jaarlijks vele vrouwelijke studenten aan.”
Meest waardevolle tweelingregister
In haar onderzoek analyseert Boomsma de individuele verschillenin normaal en afwijkend gedrag, gezondheid en denken. Tweelingenvormen de ideale bevolkingsgroep voor dit type onderzoek. Daarinstaan immers vragen centraal als: in hoeverre is intelligentieerfelijk bepaald? Welke rol speelt erfelijke aanleg bij hetontstaan van migraine? Zijn depressies erfelijk bepaald? Hoegevoelig is iemand voor verslavingen?
Zo heeft haar instituut
Vanaf 1998 is Boomsma werkzaam als hoogleraar. Zij bouwde haaronderzoeksgroep aan de Vrije Universiteit uit van twaalf tot ruimvijftig onderzoekers. In 1987 startte ze al met het inschrijven vantweelingen in het Nederlandse
Sieraad voor de wetenschap
De Akademie kent de KNAW Merianprijs, daartoe gesteund door SNSREAAL Fonds, elke twee jaar toe aan een vrouwelijke wetenschapperin Nederland, die excellent onderzoek verricht binnen de alfa/gammawetenschappen (2009) dan wel de bètawetenschappen (2011).Psychologe Naomi Ellemers won in 2009 de eerste KNAWMerianprijs.
De prijs bestaat uit 50.000 euro te besteden aanwetenschappelijke doeleinden. Daarnaast ontvangt de laureaat eensieraad, speciaal ontworpen door kunstenares AimeeRhemrev.
Naamgeefster van de prijs is Maria Sibylla Merian (1647-1717).Deze Duitse gleerde én kunstenares deed vele ontdekkingen bijexotische planten en insecten en maakte daar gedetailleerdetekeningen van. Hiermee leverde ze een belangrijke bijdrage aan deentomologie. Haar werk is nu nog regelmatig onderwerp van kunst- enwetenschapstentoonstellingen in binnen- en buitenland.
De uitreiking van de prijs vindt plaats op donderdag 17november 2011 in het Trippenhuis in Amsterdam.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap