Misdaad intimideert universiteiten

Nieuws | de redactie
3 oktober 2011 | De persoonlijke risico’s van onderzoekers maken serieuze research naar de georganiseerde misdaad niet meer mogelijk. “Intimidatie, chantage of erger.” Prof. Cyrille Fijnaut luidt de noodklok.

Bij zijn afscheid vertelde de Tilburgse criminoloog datuniversiteiten geen empirisch onderzoek meer kunnen uitvoeren naarzware misdaad. Hoewel hij zichzelf “niet bangelijk” noemt en”Nederland geen Colombia of Zuid-Italië”, sprak hij in zijnafscheidscollege zeer openlijk over de nieuwe, grimmige realiteitvan de wetenschap op zijn gebied. “Het zijn geen ingebeelderisico’s.”

Hij benutte zijn afscheidscollege om enkele harde noten tekraken op actuele terreinen, waar hij in zijn werk al langer meebezig is geweest. Dat betrof ondermeer de rechtspraak van het Europese Hof voor de Rechtenvan de Mens betreffende het recht van verdachten op aanwezigheidvan een raadsman tijdens het politieverhoor. Ook wees in zijnbetoog Fijnaut op de ethisch-juridische problemen bijonderzoeken voor enquêtecommissies en de risico’s vanonderzoekers op het terrein van de georganiseerdemisdaad.

Fijnaut wijst op een reeks van acties die universiteiten enindividuele researchers kunnen verwachten als zij zulkmisdaadonderzoek verrichten: “Civiele procedures, intimidaties,chantage of erger.” Zelf heeft hij zich hier decennia nog wel tegenweten te verweren, maar hij waarschuwt bij zijn afscheid. Vooral ompolitie en justitie op te porren, zei hij tegen de NRC.

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK