Nederlandse led-kunst in Beijing
“Leds zijn veel meer dan kleine, duurzamere lampjes”, zegtSamson. “Je kunt met deze nieuwe lichttechnologie lichtobjectenmaken met andere vormen, materialen en functies dan tot nu toegebruikelijk was.” De wanden die Samson gebruikt zijnopgebouwd uit glazen panelen die voorzien zijn van ultra fijne ledverlichting. Door bewegingen van mensen ontstaan steeds uniekelichtpatronen op de wanden.
“Kunstlicht kan nu met behulp van computers worden gestuurd, opmaat worden gemaakt en zelfs interactief worden”, vertelt JonasSamson. “Ruimtes in gebouwen, restaurants, hotels, huizen, maar ookbuiten, zullen steeds meer op andere manieren worden verlicht. Jekunt elke ruimte een bijzonder accent meegeven.” Op de treinperronsop Schiphol zijn al voorbeelden van het werk te zien van Samson,bij wie het idee postvatte na diens afstudeerproject overlichtgevend behang aan de Hogeschool voor de Kunsten inUtrecht.
“De rustige veranderingen van het licht en de vloeiendebewegingen op de wanden hebben een rustgevend effect en kunnenbijdragen aan een plezierige sfeer”, vindt Jonas Samson. Deontwerper verwijst daarbij naar TUe-hoogleraar enprogrammadirecteur bij Philips Research die het voorstelde als de’bevrijding’ van licht uit het traditionele peertje.
Aarts is net als Samson van mening dat er “op allerlei vlakkenin relatie tot licht -functioneel, emotioneel, biologisch, sociaal,cultureel en wat aansturing en duurzaamheid betreft – er nieuwemogelijkheden en uitdagingen liggen.”
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap