Nederlandse universiteiten tellen mee

Nieuws | de redactie
6 oktober 2011 | Nederland ligt nog steeds op koers voor de Top-5 ambitie in kennisnaties. Dat blijkt althans uit de ranking van Times Higher Education. Na de VS en Groot-Brittannië scoort Nederland het hoogst. De Universiteit Utrecht scoort met een 68e plaats het best van alle Nederlandse universiteiten.

Waar Nederland vorig jaar nog niet vertegenwoordigd was in deTop 100, daar is er nu plek voor drie Nederlandse universiteiten.Naast Utrecht zijn ook de Wageningen Universiteit (75) en de UvA(79) bij de eerste honderd terug te vinden. Bovendien staan op deUvT na alle Nederlandse universiteiten in de Top 200 van besteuniversiteiten.

Mogelijke reden voor de verbeterde scores is wellicht deverandering in de meetwijze die Times Higher Education dit jaarheeft doorgevoerd. “We hebben er juist alles aan gedaan om ook desociale wetenschappen en economie gelijkelijk mee te laten wegen,”laat redacteur Phil Baty dan ook aan de Volkskrant weten.

De lijst van beste universiteiten wordt traditiegetrouwgedomineerd door universiteiten uit de Verenigde Staten enGroot-Brittannië. Bij de eerste twintig plekken zijn het ZwitserseETH in Zürich (15) en de Canadese University of Toronto de enigeuitzonderingen op deze suprematie. Harvard University moet zijneerste plek van vorig jaar afstaan aan het relatief kleineCalifornia Institute of Technology.

De volledige World University Ranking van Times Higher Educationvindt u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK