NWO haakt aan bij Verhagen

Nieuws | de redactie
26 oktober 2011 | Met nieuwe zwaartepunt-thema's bouwt NWO voort op de 9 topsectoren van EL&I. Creatieve industrie, agro en high tech worden aan de eigen strategie toegevoegd, om zo de inzet op die topsectoren te versterken en verbreden.

De NWO-thema’s richten zich op urgente vraagstukken en brengenonderzoekers samen met maatschappelijke organisaties enbedrijven. Deze stap zorgt voor ht ontstaan van negenonderzoeksthema’s: Leven in gezondheid, Water en klimaat,Samenleven onder spanning, Duurzame energie, Verbinden van duurzamesteden, Materialen: oplossingen voor schaarste, Agro, food &tuinbouw, Hightech systemen & materialen, Creatieveindustrie.

Door te investeren in deze thema’s levert NWO een bijdrage aaneen sterke en brede basis voor de topsectoren van hetKabinet. De wetenschapsorganisatie betrekt partijen alsbedrijfsleven, departementen, maatschappelijke organisaties enkennisinstellingen bij het invullen van de thema’s. De teontwikkelen activiteiten zullen een plaats krijgen in deinnovatiecontracten die binnen de topsectoren worden opgesteld.

Het onderzoek binnen de thema’s wordt deels gefinancierd doorNWO en deels door bedrijven en andere betrokken organisaties. Opdeze manier geeft NWO ook invulling aan publiekprivatesamenwerking. Voor de NWO-bijdrage aan de drie nieuwe thema’s zalfinanciering beschikbaar komen door herschikking vanmiddelen.

Nieuwe thema’s

De inhoudelijke acenten en focus die NWO binnen de thema’s willeggen zijn als volgt geformuleerd:

Creatieve industrie

Het thema Creatieve industrie behelst onderzoek naar en voorcreatieve productie en zakelijke dienstverlening, zoals mode- ofindustrieel ontwerpers, architecten, reclamebureaus en makers vansoftware en games. Het thema bestrijkt daarnaast het terrein vanmedia en entertainment, kunsten, cultureel erfgoed en cultureleevenementen. Daarmee beslaat het NWO-thema de volle breedte van decreatieve industrie.

Hightech systemen & materialen

Het thema Hightech systemen & materialen behelst hetonderzoek dat geïnspireerd wordt door de uitdagingen waarmee deNederlandse hightech industrie en wetenschap worden geconfronteerd.Onderzoeksgebieden die tot de kern van Hightech systemen &materialen worden geschaard, zijn onder meer: nanotechnologie,micro-elektronica, fotonica, sensortechnologie, embedded systemen,mechatronica, geavanceerde materialen, medische technologie,ICT-onderzoek, stromingsleer, plasmatechnologie, proces- enscheidingstechnologie.

Hoogtechnologische oplossingen voor sectoren zoals water,pharma, energie, food processing, agro e.d. passen ook binnenHightech systemen & materialen, maar zouden in samenwerking metandere thema’s moeten worden vormgegeven. Duurzaamheid (mindergebruik van energie en materialen) is onderdeel van de visie binnende sector, en daarmee ook van de wetenschappelijkedoelstellingen.

Agro, food & tuinbouw

Het thema Agro, food & tuinbouw biedt excellentewetenschappers de kans bijdragen te leveren aan het oplossen van devraagstukken binnen deze sectoren, die steeds meer aanmaatschappelijke en internationaal belang winnen. Agro, food &tuinbouw focust op drie speerpunten, die aansluiten op de ambitiesvan de topsector Agrofood en de topsector Tuinbouw enuitgangsmaterialen, namelijk duurzame en veilige productie (‘meermet minder’), gezonde voeding, voedselzekerheid in mondiaalperspectief.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK