Opnieuw succes in Europa

Met 47 succesvolle onderzoeksaanvragen bevindt Nederland zich opeen vierde plaats achter het Verenigd Koninkrijk, Duitsland enFrankrijk. Vorig jaar was Nederland nog vijfde. StaatssecretarisZijlstra toont zich tevreden met het resultaat. “Ons land doet hetbijzonder goed in het Kaderprogramma: we halen er meer geld uit danwe erin stoppen. Maar in de ERC doen we het nóg beter, en datonderstreept de hoge kwaliteit van de onderzoekers die in Nederlandzijn waar we heel trots op mogen zijn.”
Met een ERC Starting Grant krijgen excellente onderzoekers dierecent (tot 12 jaar geleden) zijn gepromoveerd de financiëlearmslag om een eigen onderzoekslijn op te zetten. Van de 47gehonoreerde voorstellen zijn er 14 onderzoekers in delevenswetenschappen, 17 in de natuurkunde, technische- enaardwetenschappen en 16 in de sociale- en menswetenschappen.
Bijles van Onno Ruding
Oud-minister van Financiën Onno Ruding heeftrecent het achterliggende patroon hierbij al eens
En de Nederlander kan nog veel meer profiteren als premier Ruttec.s. zouden snappen hoe Europa werkt, zo doceerde Ruding ditvoorjaar op een conferentie voor de CDA-top. Bij de grootsteEU-posten – landbouw en cohesiefondsen – “ontvangt Nederlandimmers weinig. Het is navrant dat tot de medeondertekenaars van debrief van de vijf regeringsleiders (waaronder premier Rutte) vandecember 2010 – met de eis van beperking van de EU-uitgaven -landen als Frankrijk en Duitsland behoren die nu juist de omvangvan de landbouw- en cohesie-uitgaven te willen beschermen.”
Zou de eis zijn geweest, dat de EU-uitgaven niet slechtsbevroren werden, maar vooral herschikt, dan had Nederland daar echtiets aan gehad. Want bij de onderzoek-, innovatie- enkennisinvesteringen scoren onze instellingen altijd duidelijkbovengemiddeld. De ERC laat dat nu opnieuw zien.
Meest Gelezen
Europese Unie: ‘Academische vrijheid in Nederland verslechtert’
UvA-studenten dagvaarden universiteit om internationalisering
Susanne Täuber: "Wie haar klacht niet laat afzwakken, wordt kapotgemaakt"
'Studentenwelzijn verbeteren zonder wetenschappelijk bewijs kan veel schade toebrengen'
Nederlandse universiteiten dalen op vrijwel alle domeinen in de QS-ranking
