Sneller dan licht, wat nu?

Nieuws | de redactie
10 oktober 2011 | Neutrino’s die sneller dan het licht gaan. Natuurkundigen en astronomen waren verbijsterd daarover. Kan dat eigenlijk wel? Is tijdreizen dan mogelijk? Bij de KNAW stellen op 24 oktober fysici als Dijkgraaf en Van Holten u en elkaar zulke vragen.

Naar aanleiding van de recente publicatie van spraakmakendeonderzoeksgegevens door Italiaanse wetenschappers organiseert desectie Natuur- en Sterrenkunde van de Koninklijke NederlandseAkademie van Wetenschappen een minisymposium over de achtergronden en de mogelijke gevolgen van hunbevindingen. Het minisymposium is vrij toegankelijk.

Het is bedoeld voor iedereen met een brede belangstelling voorwetenschap en techniek. Topwetenschappers gaan in het Trippenhuisop de Kloveniersburgwal 29 in Amsterdam, in op vragen als: wat isnu werkelijk gemeten? Wat zijn de gevolgen voor natuur- ensterrenkunde? Wordt tijdreizen nu mogelijk?

Programma

17.30 uur Ontvangst

18.00-18.20 uur Prof. Frank Linde over de sterke enzwakke kanten van de snelheidsmetingen van neutrino’s door deaardkorst

18.20-18.30 uur Discussie

18.30-18.50 uur Prof. Robbert Dijkgraaf over deimplicaties van supersnelle neutrino’s voor het bouwwerk van denatuurkunde

18.50-19.00 uur Discussie

19.00-19.20 uur Prof. Ed van den Heuvel over eerderemetingen van snelheden van kosmische neutrino’s

19.20-19.30 uur Discussie

19.30-19.50 uur Prof. Jan-Willem van Holten over deimplicaties van supersnelle neutrino’s voor tijdreizen encausaliteit

19.50-20.00 uur Discussie

20.00 uur Receptie


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK