Data durven delen

Nieuws | de redactie
4 november 2011 | De affaire Stapel heeft de roep om het vrijgeven van onderzoeksdata versterkt. In hoeverre zijn wetenschappers bereid dit te doen? Volgens onderzoekers van de UvA is dat afhankelijk van de sterkte van het gevonden bewijs en de kwaliteit van de statistische resultaten.

De onwelwillendheid om onderzoeksdata te delen wordt vaaktoegeschreven aan angst bij de wetenschappers dat onafhankelijkeheranalyse van die data fouten in hun werk zichtbaar maakt of tottegenstrijdige conclusies leidt. UvA-onderzoekers Jelte Wicherts,Marjan Bakker en Dylan Molenaar deden voor het eerst systematischonderzoek naar deze veronderstelling.

De UvA-psyschologoen koppelden de onwelwillendheid om data tedelen voor heranalyse aan 1.148 statistisch significanteonderzoeksresultaten in 49 wetenschappelijke artikelen in tweetoonaangevende psychologische tijdschriften. De resultaten van hetonderzoek zijn afgelopen week gepubliceerd in het wetenschappelijketijdschrift PLoS ONE.

De onwelwillendheid om data te delen blijkt samen te hangen meteen zwakkere bewijsvoering en een hogere prevalentie van schijnbarefouten in het rapporteren van statische resultaten. Dit werd vooralzichtbaar wanneer deze  fouten betrekking hadden op destatistische significantie van de gepubliceerdeonderzoeksresultaten.

De onderzoekers concluderen dat statistische resultaten vooralmoeilijk te verifiëren zijn als heranalyse een grotere kans geeftop contrasterende conclusies. Dit benadrukt, stellen deonderzoekers, het belang van het invoeren van verplicht beleidomtrent data-archivering.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK