Data durven delen

De onwelwillendheid om onderzoeksdata te delen wordt vaaktoegeschreven aan angst bij de wetenschappers dat onafhankelijkeheranalyse van die data fouten in hun werk zichtbaar maakt of tottegenstrijdige conclusies leidt. UvA-onderzoekers Jelte Wicherts,Marjan Bakker en Dylan Molenaar deden voor het eerst systematischonderzoek naar deze veronderstelling.
De UvA-psyschologoen koppelden de onwelwillendheid om data tedelen voor heranalyse aan 1.148 statistisch significanteonderzoeksresultaten in 49 wetenschappelijke artikelen in tweetoonaangevende psychologische tijdschriften. De resultaten van hetonderzoek zijn afgelopen week gepubliceerd in het wetenschappelijketijdschrift PLoS ONE.
De onwelwillendheid om data te delen blijkt samen te hangen meteen zwakkere bewijsvoering en een hogere prevalentie van schijnbarefouten in het rapporteren van statische resultaten. Dit werd vooralzichtbaar wanneer deze fouten betrekking hadden op destatistische significantie van de gepubliceerdeonderzoeksresultaten.
De onderzoekers concluderen dat statistische resultaten vooralmoeilijk te verifiëren zijn als heranalyse een grotere kans geeftop contrasterende conclusies. Dit benadrukt, stellen deonderzoekers, het belang van het invoeren van verplicht beleidomtrent data-archivering.
Meest Gelezen
VVD botst met minister en linkse partijen over loting en selectie
Tien kandidaten uit het beroepsonderwijs voor de Groeifondscommissie
Minister komt met wet- en regelgeving om internationale instroom te beperken
'We stellen elkaar verkeerde vragen over ChatGPT'
ChatGPT is extra teken aan een wand die zwakker wordt
